BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább ütik a forintot: Közel a történelmi mélypont!

A forint új két és fél éves mélypontra esett az euróval szemben csütörtök délután. A nemzetközi pénz- és tőkepiacokon mérsékelten pozitív hangulat uralkodott, ennek ellenére a forint tovább esett. A piaci optimizmus mérséklődésével a forint tovább gyengült, és megközelítette a 315-ös szintet.

16 óra előtt

A forint tovább szakadt: 314,5-ös szinten is jegyezték az eurót, majd 314 körüli szintre került vissza a kurzus.

A svájci frank ára 255 forint fölé került a reggeli 252-es szintről. Az amerikai dollár jegyzése 231-es szinten áll, amelyre a korábbi 228,5-ről került a kurzus.

A forint ezzel 1,1 százalékos esést mutat napon belül az euróval szemben. A lengyel zloty és a cseh korona is fokozta gyengülését, egyaránt 0,6 százalékos leértékelődést mutatnak.

15:30 körül

Az eurót 313 forinton is jegyezték csütörtök délután, amelyre a délelőtti 309-es árfolyamról esett a hazai deviza. Napközben 310-311 közötti árfolyam volt jellemző.

A forint 0,8 százalékot esett napon belül az euróval szemben, míg a lengyel zloty 0,17 százalékot vesztett értékéből. A cseh korona 0,4 százalékos gyengülésen ment keresztül, miközben a román lej 0,5 százalékot erősödött.

A forint egyre közelebb kerül a történelmi mélypontjához, amely 317-es szinten alakult 2009 tavaszán. „Úgy tűnik, hogy a Lehman-csőd után tapasztalt 2009 tavaszi történelmi mélypont 317-nél ismét tesztelésre kerül. Rövid távon tehát egyelőre nem fogadunk a forint erősödésére” – írta Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank közgazdásza.

Alig fogynak a magyar kincstárjegyek

Az Államadósság Kezelő Központ terv alatt értékesített 12 hónapos kincstárjegyeket. 40 milliárd forintnyi 12 hónapos kincstárjegy eladását tervezte az ÁKK. Az elsődleges forgalmazók azonban csupán 23 milliárd forintnyi adósságpapírra jelentkeztek be, vagyis körülbelül fele annyi papír kelt el, mint amennyit az ÁKK el kívánt adni. Az adósságkezelő elfogadta az összes ajánlatot.

A hozamok széles intervallumban mozogtak. A minimális hozam 6,53, a maximális 7,19, míg az átlagos hozamszint 6,79 százalékon alakult. A hozam 57 bázisponttal emelkedett az egy hónappal ezelőtti aukción kialakulthoz képest, a csütörtöki másodlagos piacit pedig 24 bázisponttal haladta meg.

A piaci szereplők kamatemelést áraznak, melynek nyomán kivárhatnak a kötvényvásárlással, valamint a leminősítéssel kapcsolatos aggodalmak is szerepet játszhattak az elmúlt hetek gyenge aukciós eredményeiben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.