BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra megszólalt a svájci jegybank: "Készek vagyunk lépni"

A svájci frank továbbra is nagyon erős valuta – mondta Thomas Jordan, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) alelnöke. A politikai döntéshozók készek további lépéseket tenni az árstabilitást, illetve a gazdaságot veszélyeztető kockázatok ellen, ha szükséges – fűzte hozzá Jordan.

A központi bank döntéshozója leszögezte: folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet és készek vagyunk cselekedni szükség esetén. Az SF1 televízióban azt mondta, a svájci frank „továbbra is nagyon erős valuta”. A központi bank előrejelzése szerint a gazdaság jelentősen lassulhat.

Jordan nem kívánta kommentálni azt a felvetést, hogy a központi bank emelné-e az 1,2-es euró/frank minimális árfolyamküszöböt. A jegybank teljesen független intézményként jár el, és nem esetleges politikai nyomásra vezette be a küszöbértéket.

Hans Hess, a Svájci iparszövetség elnöke ugyanakkor azt mondta, hogy a központi banknak emelnie kell az 1,2-es euró/frank árfolyamküszöböt, hogy csökkenjen a nyomás az ország exportőrein. Egyértelmű igény van a frank gyengülésére – tette hozzá. Kiemelte: az átváltási árfolyamnak 1,35 és 1,4 közé kellene mozdulnia, ugyanis ez jelentené az egyensúlyi szintet (vásárlóerő-paritáson).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.