BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ether,

Megvan az engedély, már ma indulnak az ether-ETF-ek – minden, amit tudni érdemes a frissen rajtoló alapokról

A második legnagyobb kriptodeviza tőzsdén kereskedett alapjai megkapták a kellő engedélyeket, így órákon belül már lehet is adni-venni őket a tőzsdén. Az ether-ETF-ek iránt nagy lesz a kereslet, de a bitcoinos alapok raliját gyakorlatilag lehetetlen lenne lemásolniuk.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően magyar idő szerint kedd hajnalban jóváhagyta az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a közvetlenül spot etherbe fektető ETF-ek piacra dobását, az eszközökkel pedig a keddi piacnyitáskor már el is indulhat a kereskedés – írta meg a Cointelegraph.

ether, ether-ETF,
Már ma indul a kereskedés az ether ETF-jeivel / Fotó: Idrees Abbas

Azonnal indulnak az ether-ETF-ek

A frissen jóváhagyott engedélyek szerint nyolc befektetési vállalat indíthatja el a mai nap során a saját etheralapját, ezek közül a BlackRock-féle ETF a Nasdaqon kezdheti meg a kereskedést, míg más alapokat a New York-i tőzsdén vezetnek be. A díjszabások tekintetében már az indulás bejelentését megelőzően éles verseny indult meg a cégek között.

  • A BlackRock 0,25 százalékos díjjal fog dolgozni, ezt az első 12 hónap vagy 2,5 milliárd dollárnyi beszállóig viszont nullára csökkenti,
  •  pontosan ugyanígy jár majd el a Fidelity is,
  • míg a 21Shares 0,21 százalékos, a Bitwise 0,2 százalékos díjat számít majd fel, de az első hat hónap vagy az 500 milliós kezelt tőke eléréséig ezt nullára csökkentik.

A Franklin Templeton alapja lesz hosszabb távon a második legolcsóbb a beadványok szerint: mindössze 0,19 százalékos sápot vesz majd le a kezelt vagyonból, ami viszont kifejezetten érdekes, hogy a 

Grayscale az ether-ETF-ek versenyébe egyből két lóval száll be. 

A már meglévő zárt végű ether alapjából átalakított „nagy” ETF-je ugyanis messze a legdrágább lesz a mezőnyből a maga 2,5 százalékos díjával, viszont hozzájuk kötődik majd a legalacsonyabb árakkal dolgozó alap is, a Grayscale Ethereum Mini Trust, melynek mindössze 0,15 százalékos kezelési költsége lesz, de csak az első hat hónap vagy az első kétmilliárd dollár után, addig ugyanis ingyenes lesz a beszállás.

Az ether árfolyama az engedélyezéssel kapcsolatos hírre kifejezetten visszafogottan reagált, a kurzus gyakorlatilag ott jár jelenleg, ahol egy hónappal ezelőtt volt.

 

Az elemzők optimisták

Joe Biden hét végi visszalépése a szektort követő szakértők szerint meglepően nagyot lökött a kriptopiaci hangulaton, mivel azzal kiesett a szektor számára leginkább előnytelennek tartott jelölt a versenyből. 

A kriptopiac hónapok óta Donald Trump győzelmében bízik, mivel a republikánus politikus látványosan a szektor felé fordult az elmúlt fél évben, különböző ígéretekkel csalogatva magához az alternatív devizapiaci voksokat – Trump helyezkedése pedig olyan befektetőket is megindított a szektor felé, akik korábban nem kifejezetten érdeklődtek iránta.

Ügyfeleink egyre látványosabban érdeklődnek a tőzsdén kereskedett termékek iránt, ezek ugyanis kényelmes hozzáférést, likviditást és átláthatóságot biztosítanak számukra

– mondta Jay Jacobs, a BlackRock ETF-ekért felelős vezetője a Bloombergnek.

A kedvező lendület az elemzők szinte egybehangzó véleménye szerint az ether alapjaira is átterjed majd, igaz, akkora ralit, mint amit a bitcoin-ETF-ek gyakorlatilag minden létező szektorális rekordot megdöntő, 17 milliárd dollárt bevonó futama során láttunk, nem valószínű, hogy képesek lehetnek megismételni. 

A digitális eszközök létrehozására specializálódó Wintermute Trading előrejelzése szerint az első 12 hónapban 4,8–6,4 milliárd dollár közti tőke áramolhat a második legnagyobb kriptodeviza alapjaiba, míg a BlackRock ennél valamivel pesszimistább, 3,2–4 milliárd dollár közti becslést adott ki a tőkebeáramlásra vonatkozóan.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.