BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párizs 2024: gyémántok és tehenek – így jutalmazzák az olimpiai bajnokokat a világ körül

Az olimpiai érmekért még önmagában nem jár pénzdíj, azt minden atléta országa olimpiai szövetségétől kapja. Meglehetősen változatos módon oldják meg az egyes országok a jutalmazást, van, ahol gyémánt, máshol meg éppen tehén jár az éremért. Megnéztük, milyen jutalmakra számíthatnak a párizsi olimpia bajnokai.

Egy olimpiai aranyérem felbecsülhetetlen értékű a sportolónak, aki teljesítményével az egész világ fölé kerekedett. Ennek ellenére egyes országokban azért megpróbálják a pénz nyelvére is lefordítani azt a dicsőséget, amelyet egy olimpiai érem jelent. Van, ahol lakást, máshol gyémántot adnak az érmekért, de olyan ország is van, ahol tehenet ér az olimpiai arany.

Párizsi olimpia
aranyérem
olimpikon
olimpiai bajnok
Változatos jutalmakban részesülnek, akik éremmel térnek haza a párizsi olimpiáról / Fotó: Daniel Irungu

Egy olimpiai éremért önmagában nem jár semmilyen további juttatás, az egyes országok maguk határozzák meg, hogy miként ismerik el sportolóik teljesítményét. Az Egyesült Államokban például több mint 13 millió forint üti a bajnokok markát. Az ezüstérem az USA-ban 8 millió forintot, a bronz pedig 5 millió forintot ér. Az Egyesült Államok valószínűleg a magas pénzdíjakkal igyekszik fenntartani vezető helyét az olimpia örök éremtábláján. Azonban az amerikai pénzdíj semmi ahhoz képest, amit más nemzetek atlétái kapnak.

Spanyolország 94 ezer eurót (37 millió forint) fizet az aranyérmek után. Görögországban 90 ezer euró (35 millió forint), Franciaországban pedig 80 ezer euró (31 millió forint) üti a bajnokok markát.

Az igazán nagy pénzeket azonban a kisebb országok fizetik. Szerbia 200 ezer eurót (78 millió forint), Marokkó 186 ezret (73 millió forint), Litvánia 167 ezret (65 millió forint), Koszovó pedig 100 ezret (39 millió forint) fizet az aranyért. 

Magyarországon az állam 144 ezer euróval (több mint 56 millió forint) honorálja az olimpiai bajnokok teljesítményét.

Olaszország az aranyéremért 180 ezer eurót fizet a sportolóknak, 90 ezer eurót kapnak az ezüstérmes olimpikonok és 45 ezer euró jár a bronzérem után. A tokiói olimpián az olaszok 40 érmet szereztek, ezekért összesen 2,43 millió eurót fizetett ki az olasz olimpiai bizottság – írta meg a Gazetta.

Érdekesség, hogy nem minden nemzet fizet pénzdíjat az olimpikonoknak, még akkor sem, ha éremmel térnek haza. 

Nagy-Britannia, Svédország vagy Norvégia egyáltalán nem jutalmazza a sportolókat.

Jelenleg a legnagyobb prémium a hongkongi sportolóknak jár. Az a hongkongi atléta, aki aranyéremmel tér haza a párizsi olimpiáról, 700 ezer euróval (274 millió forint) lesz gazdagabb. Ezt az összeget még felülmúlhatja Szaúd-Arábia, az ország egyelőre nem közölte, hogy mekkora pénzdíjat ad a győzelmekért. A valaha volt legnagyobb „érempénz” a szaúdiakhoz köthető. A tokiói olimpián a szaúdi Tereg Hamedi 1,2 millió eurót kapott a karatéban szerzett ezüstjéért.

Nem minden a pénz, egyes olimpikonok tehenet kapnak az éremért

Vannak olyan országok, ahol tudják: nem minden a pénz. Ezt az elvet követi Indonézia, ahol igazán különleges módon jutalmazzák az olimpiai érmeseket. Az indonéz sportolók, ha éremmel térnek haza, akkor többek között teheneket kapnak az államtól.

A tokiói olimpián az indonéz tollaslabdások, Greysia Polii és Apriyani Rahayu az aranyérmükért cserébe öt tehenet, házat, saját éttermet és nagyjából 350 ezer dollár készpénzt kaptak.

A helyi vezetés gondolt rá, hogy a hirtelen jött vagyont csak eltékozolnák a sportolók, a tehenekkel és az étteremmel viszont fenntartható vállalkozás alapozhatja meg a nyugdíjas éveiket.

Kit érdekel a vagyon, ha a sorozás alól kaphatsz felmentést

Dél-Koreában tudják, hogyan kell motiválni a fiatalokat a sportra. Aki az olimpián feláll a dobogóra, azt felmentik a kötelező sorkatonaság alól. Erre azért van hivatalosan szükség, hogy a legsikeresebb sportolóknak ne kelljen félbehagyniuk a karrierjüket a hadsereg miatt. Akárhogy is magyarázzuk, az biztos, hogy a dél-koreai atléták beleadnak apai-anyait a versenybe.

Mi az, ami az aranynál is szebben csillog?

Egyetlen dolog van, ami szebben csillog az aranynál: a gyémánt. Ezt a lengyelek is tudják, így az érmekért cserébe nemcsak pénzt, hanem gyémántot is adnak a sportolóknak az olimpia után. Szép dolog a gyémánt, de messziről nem olyan látványos, így a drágakő mellé jár egy két hálószobás lakás, neves művészek festményei és 23 ezer euró értékű utazási utalvány. Ezzel már lehet villogni a haverok előtt a hétvégi sörözésnél.

Lakást kapnak egyébként a kínai érmesek is, ami láthatóan nagyon jó motiváció, hiszen Kína évről évre felfelé tör az éremtábla örök rangsorában. A sikereiket valószínűleg Kazahsztán is megirigyelte, ezért ott is lakással motiválják a jobb teljesítményre az olimpikonokat. Az aranyéremért háromszobás, az ezüstért kétszobás lakás, a bronzéremért pedig egy garzon jár.

Érem = autó

Malajziában ugyan lakást nem adnak a párizsi érmekért, de vélhetően a helyi sportszövetség már nagyon vágyik a sikerre. Az 1956-os melbourne-i olimpia óta nem szerzett malajziai sportoló érmet az ötkarikás játékokon, ez pedig tarthatatlan állapot. A malajziai olimpiai bizottság Párizs után mélyen a zsebébe nyúl, hiszen az a sportolójuk, aki hazavisz egy érmet, kap egy import-luxusautót.

Amikor az olimpia hátán szereznél népszerűséget

Eddig példátlan vállalkozásra szánta el magát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség. Annak érdekében, hogy az atlétikai számokban fokozzák az izgalmakat, külön juttatásban részesítik az olimpián az atlétikai számok bajnokait. Aki ilyen sportágban aranyat szerez, annak a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 46 ezer eurót fizet. Ezt az új jutalmat kiterjesztik a 2028-as Los Angeles-i olimpiára is

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.