BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
forint

Mit hoz az ősz a forint számára? - szakértők válaszolnak

A Fed múlt heti bejelentése, mely szerint egyelőre nem lassul a mennyiségi lazítás üteme, erősítette a forintot (is), de az euró árfolyama néhány napon belül újra visszatért a 300 körüli szintekre. A Világgazdaság által megkérdezett szakemberek szerint a következő hónapokban az amerikai monetáris politika (esetleges változása) mellett a belföldi bizonytalanság – főként a devizahitelesek újabb mentőcsomagjával kapcsolatos hírek – és az alapkamat további csökkentése befolyásolhatja az árfolyamot.
2013.09.27., péntek 05:00



Balásy Zsolt, az MKB Bank részvény-stratégája
„Az elmúlt hónapokban két irányba hatottak a forintot érő impulzusok: a globális jó hangulat erősítette, a belföldi tényezők (kamatcsökkentés; a devizahiteles csomagból és az NHP program kiterjesztéséből származó bizonytalanság) pedig gyengítették. Amíg ezek nem változnak, márpedig szerintem a következő két hónapban nem fognak, addig nagyon markáns elmozdulásra nem számítanék – ezért alapvetően valahol 295 és 305 között várnám ingadozni az euró/forint árfolyamot. Ahol könnyebben el tudok képzelni változást, az sajnos a globális jó hangulat sértetlensége. Ezért – jóval kisebbet ugyan, de – látok esélyt arra, hogy az euró/forint ismét megtekintse a 310, vagy akár e fölötti szinteket is.”



Korompay Gábor, a Raiffeisen Bank deviza-kereskedője
„Egyrészt a devizahitelesek mentőcsomagja határozhatja meg a forint árfolyamát, másrészt az amerikai központi bank mennyiségi könnyítésének esetleges csökkentése. Az elmúlt időszakban a Fed Nyíltpiaci Bizottságának tagjaitól különböző hangokat hallottunk. Jelzésértékű csökkentés jöhet október közepén. A nagy hedge fundok viszont november végére befejezik a kereskedést és lezárják a pozíciókat, ezután nagyobb volatilitás lehet. A devizahitelek ügyében a kormány nem ront ajtóstól a házba, vagyis amíg sok a devizahitel, addig óvatosan manőverez. Idén nem tudott tartósan kitörni a 290–300-as sávból a forint, és az opciós piac most inkább forinterősödést áraz, ám az események ezt felülírhatják.”

Misik Sándor, a Solar Capital portfólió-kezelője
„Az euró/forint árfolyam lokális csúcsai az elmúlt hetekben folyamatosan magasabbra kerültek, és ez a trend valószínűleg folytatódik: a következő hónapokra lassú gyengülést, 300–310 forintos euróárfolyamot valószínűsítek. Ez a prognózis feltételezi a részvénypiaci gyengülést, amit döntően a Fed idézhet elő, amikor bejelenti a mennyiségi lazítás ütemének lassítását. A feltörekvő piaci devizákat gyengíti az is, hogy ezeknek az országoknak a kötvénypiacán az eladók vannak túlsúlyban. A devizahitelek problémájára nem várunk radikális megoldást, ez ugyanis jelentősen gyengítené a forintot, márpedig a tartósan 300 fölötti euróárfolyam a választások előtt nem lehet a kormány érdeke.”

Saághy Pál, az Equilor vezető üzletkötője
„Az extrém kilengésektől eltekintve az euró/forint árfolyam egy ideje a 297,5-es támasz és a 302,5-es ellenállás között mozog, valamelyik irányban valószínűleg ki fog törni. A külső tényezők közül a Fed politikája a legmeghatározóbb. A mennyiségi lazítás prognózisunk szerint az év végéig nem változik, ez azonban a bizonytalanság miatt nem hoz különösebb erősödést. Az MNB Monetáris Tanácsa várhatóan folytatja a kamatcsökkentést; a kamatelőny olvadása miatt olcsóbb lehet a forint ellen spekulálni, ami nem az erősödés irányába hat. A devizahiteles mentőcsomag körül nagy a bizonytalanság, október végéig a bankoknak elő kellene állniuk a »megoldással«, ezek a hírek is befolyásolhatják az árfolyamot.”

Soós Róbert, az XTB Magyarország kereskedési szakértője
„A forint árfolyamánál egyfajta status quo alakult ki a befektetők és a jegybank monetáris politikája között: a monetáris tanács tovább csökkenti az alapkamatot, a kereskedők pedig ezt elfogadva mérsékelt gyengülésre állíthatják be pozícióikat. Intő jel, hogy a feltörekvő piacok több jegybankja kamatemelésre szorult az utóbbi időben, így az MNB lassan egyedül maradhat a lazító politikájával. A két százalék környéki reálkamat az euró/forint árfolyamot még a 300-as szinthez tapasztja, de érdemes felkészülni egy magasabb értékű 300–308 közötti sávozásra – főleg a devizahitelek forintosítása előtt, aminek megoldására a hazai bankok október végéig kaptak haladékot a kormánytól.”

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.