BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
energia

Trendváltás az energiaszektorban?

2014.11.19., szerda 05:00

A válságok története azt mutatja, hogy a krízisek után gyakran nehezen előrejelezhető átrendeződések indulnak be, amelyek az előzőektől sok tekintetben, minőségileg új növekedési feltételeket idéz elő.

A 2008-09-es válság kezdetben úgy tűnt, hogy csupán a pénzügyi szektor túlburjánzásából fakad, a termelés és a reálszférát alapvetően nem igazán érinti. A pénzügyi szektor újraépítésének eddigi félsikerei és a gazdasági növekedés tartósnak ígérkező zavarai és gyengülő üteme azt a gyanút veti fel, hogy bizonyos késleltetéssel ugyan, de a reálszférában is tartósnak ígérkező átalakulások indulnak be.

Ebben az összefüggésben globálisan, az Európai Unióban – és különösen Magyarországon – figyelmet érdemelnek az energiaszektorban kibontakozó folyamatok. Ami leginkább szembetűnő, hogy a kőolaj világpiaci ára 80 dollár/hordó alá esett, a korábban 140 dollárt is meghaladó szintről. A kézenfekvő magyarázat, egyfelől a fejlett országok energiaigényének látványos visszaesése, másrészt a nem hagyományos szénhidrogének erőteljes berobbanása, végül a megújuló források gyorsan javuló versenyképessége.

A legfrissebb prognózisok a legfontosabbnak ítélt energiaforrások élettartamát a korábban becsült 30-70 évről jóval magasabbra tették, például a földgáz esetében az élettartam 250 évre emelkedett. A kőolajnál és a földgáznál a 2030-ig várható szerény igénynövekedés jelentős hányada már a nem hagyományos forrásokból és a megújuló energia erőteljesebb hasznosításából fakad. A napenergia hasznosítását szolgáló technika árai nem várt arányban csökkennek, évtizeden belül versenyképességük támogatások nélkül is biztosra vehető.

Az energiatermelés forrásoldalán kibontakozó átalakulásoknál talán még fontosabb a felhasználói oldalon lezajló módosulások. Az EU egészében 2010-2014 első negyede között a GDP 3,6 százalékkal bővült, ugyanebben az időszakban a korábban legdinamikusabban növekvő villamosenergia-felhasználás 5 százalékkal csökkent. A trend tartósnak ígérkezik: a technika, a technológia, az ágazati és a termékstruktúra módosulása, a gyors innováció, a hozzáadott érték növekedésén alapuló gazdasági fejlődés, az egységnyi GDP-re vetített energia látványos csökkenését hozza. A magyar gazdaság teljes energiafelhasználása az elmúlt negyed században 1300 petajoule-ról jóval 1000 alá esett, a villamosenergia igény pedig 40,6 terrawattóráról csupán 42,2-re emelkedett. A fejlett országokban megszakadni látszik az eddigi „ökölszabály”, miszerint a gazdasági növekedés szükségszerűen az energiafelhasználás bővülésével jár.

Bár ma még könnyelműség lenne a bőség és az olcsó energia korszakát biztosra venni, nagy a valószínűsége annak, hogy az évtized végéig a globális energiapiacot a túlkínálat jellemzi. A szűkösséggel kapcsolatos eddigi félelmek és kockázatok már nem tűnnek reálisnak. Az exportőrök aligha élhetnek a mesterséges hiányt okozó termelés korlátozásaival, az importőrök biztonságos beszerzésre, az alkupozíció számottevő javulására számíthatnak.

Függetlenül attól, hogy az energiaszektor történései a válsággal kapcsolatosak-e vagy sem, kimenetele a magyar gazdaságnak kulcsfontosságú lesz. Biztosan állítható, hogy az eddigi központosított, nagy erőművekre épített villamosenergia-termeléssel szemben az osztott rendszerek szerepe egyre inkább előtérbe kerül, és az energiaellátás sokkal diverzifikáltabb lehet. A hazai energiaszektor fejlesztésénél tehát két körülmény figyelembevétele látszik fontosnak: egyrészt a sok bizonytalansággal terhes időszakban tartózkodni kellene a hazai energiaszektor jövőjét meghatározó fejlesztési döntésektől (például Paks II, Déli-áramlat), másrészt a várható energiaigények és a kiépített kapacitások alapján nincs is sürgető kényszer több ezer milliárdos elkötelezettség vállalására. A következő évtized első felére halasztandó ilyen horderejű gazdaságpolitikai döntések nem csak megalapozottabbak lehetnének, de a döntések mozgástere is jelentősen bővülhet. Az elhamarkodott döntések a racionalitás megkérdőjelezhetőségén túl olyan determinációkat is hoznak, amelyek évtizedekre kizárják az értelmes alkalmazkodás lehetőségét.

VG-Páholy-tagok: Bartha Attila, Bod Péter Ákos, Hegedűs Miklós, Veres Zsolt.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.