BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
útdíj

Fizetős szakasz

2014.12.12., péntek 05:00

Nem kellett sokat várni a tiltakozásokra az új útdíjtervek kapcsán, és a reakciókból egyértelműen kiderült, hogy az egyeztetés a közlekedési szakmával, a fuvarozókkal, esetleg az érintett önkormányzatokkal ezúttal is elmaradt. Hosszú ideje terítéken van Budapest forgalomterhelésének enyhítése, és valószínűleg a következő évtizedekben is fontos kérdés marad. Az M0-s részben megoldhatná ezt a problémát, főleg ha egyszer valóban körbeérné a fővárost.

Budapest tehermentesítésének szempontjából kulcsfontosságú, korábban ingyenes útszakaszok fizetőssé tétele minden közlekedő számára érthetetlennek tűnik, nem csoda, hogy több fideszes polgármester is úgy nyilatkozott tegnap, hogy elfogadhatatlan számukra ez a lépés. Attól tartanak ugyanis, hogy az autósok a fizetés elkerülése miatt újra a városi útvonalakat használják majd, ahogyan izgulhatnak emiatt azokon a vidéki településeken is, amelyek körül az elmúlt években elkerülő szakaszok épültek.

A kormány szerint az egy megye területére érvényes, évente ötezer forintos díj nem jelent akkora tételt, ami miatt lemondanának az autósok a már bevált útvonalakról. Az érintett települések kormánypárti polgármesterei valószínűleg erősen szorítanak, hogy valóban így legyen, másként januárban igen nehezen tudják majd megmagyarázni választóiknak, miért vált élhetetlenné az otthonuk. Ráadásul az is kérdéses, hogy miből jön össze az új tehertől várt 20 milliárd forintos többletbevétel, ha a kormány véleménye is az, hogy az autósok egy része a korábbinál olcsóbb megoldást választja. Igaz, egy már bevezetett díj emelése könnyebben megoldható.

Ami biztos, hogy fizetni kell, a kérdés már csak az, hogy kinek és mennyit. Az autósoknak mindenképpen, és a kormánynak is, mégpedig a népszerűség csökkenésével. Az pedig januárban dől el, hogy a nyugalmukkal és esetleg az egészségükkel a főváros agglomerációjában élők is fizetnek-e majd.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.