BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Brexit

Változó szereposztás

2017.01.04., szerda 05:00

A 2016-os év jól mutatta, hogy gazdasági prognózisok készítéséhez nem elegendő a közgazdasági szaktudás. Átfogó geopolitikai, politikai, társadalom- és gazdaságpszichológiai ismeretek is szükségesek. A tavalyi év kezdetének gazdasági slágertémái a kínai ingatlanbuborék kidurranásától és a folyamatosan süllyedő olajárak következményeitől való félelmek voltak, miközben a Brexit vagy éppen Donald Trump megválasztásának lehetősége kis túlzással a science fiction kategóriájába tartozott.

Az eredmények azóta ismertek. Kínában nem alakult ki válság, míg az olaj ára a mélypontot követően közel megduplázódott. A britek az EU-ból történő kilépés mellett döntöttek, az amerikai választók pedig Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 45. elnökének. Ennél nagyobb meglepetést már csak a pénzpiacok reakciója jelentett. A szakértők által vizionált összeomlás helyett mindkét esetben rali következett.

2016-ban a közgazdaságtan egyik legnagyobb hatású alakjának, John Maynard Keynes halálának 70. évfordulójára is emlékeztünk. Több jel mutat arra, hogy 2017-ben a világ gazdasági erőcentrumaiban is egyre nagyobb arányban nyúlnak majd az aktívabb költségvetési szerepvállalást feldolgozó keynesi gondolatokhoz. A változás mögött gazdasági észszerűség és politikai racionalitás egyaránt meghúzódhat.

A lépést már évek óta számos közgazdász sürgette. Véleményük szerint a világgazdaság csapdahelyzetének oka a kereslet krónikus hiánya, amelyet a mozgásterének határára érkező monetáris politika helyett aktívabb költségvetési politikával kellene kezelni. Emellett a kibontakozó új ipari forradalom első fázisában növekvő számban rendelkezésre álló modern technológiák elterjedésének felgyorsításában is nagyobb szerepet kell kapniuk a kormányzati lépéseknek.

A leglátványosabb váltásra ezúttal is az USA-ban számíthatunk. A januárban hivatalába lépő új adminisztráció­tól szinte mindenki a gazdaság költségvetési eszközökkel (adócsökkentés, infrastrukturális beruházások) történő élénkítését várja, miközben a Fed monetáris politikája a döntéshozók jelzései szerint a lassú normalizálódás útjára lép.

A világgazdaság szempontjából a legnagyobb kérdést az amerikai kereskedelempolitika változása jelenti majd. A kínai gazdaságban már évek óta érezhető a költségvetési stimulus erősödése, ami a külpolitikában egy új gazdaságstratégia elindításával is párosult. A regnáló kínai vezetés ötéves terminusának végéhez közelít, ilyenkor korábban rendre a növekedés élénkülését figyelhettük meg. Oroszország elmúlt éveit a drasztikusan csökkenő nyersanyagárakra válaszként adott költségvetési szigor határozta meg. Az ismételten növekvő olaj- és gázbevételek a költségvetés mozgásterét is bővítik. A legnagyobb kérdőjelet továbbra is az EU jelenti.

A politikai megosztottság és az intézményrendszer változatlanul meglévő korlátai miatt nem számíthatunk átfogó keresletösztönzésre. Pedig mint az európai bankrendszer elmúlt évben mélyülő problémái is mutatják, az idő nem a döntéshozóknak dolgozik.

Összességében, az idei évben a világgazdaság növekedési ütemének élénkülése következhet be. Az erősödő keresleti környezetben az infláció is várhatóan újból megjelenik, fokozatosan változtatva a jegybankok döntési környezetét. Természetesen kockázatok ezúttal is adódhatnak. Az államadósságok szintje a világ gazdaságaiban továbbra is magas, ami kellő körültekintést indokol. Másrészt a feltörekvő piacok sérülékeny gazdaságaiban az amerikai gazdaságpolitika irányváltásai számos alkalommal okoztak már komoly problémát.

Gyakran hallott állítás, hogy a történelem olykor ismétli önmagát. Egy év múlva választ kapunk rá, hogy ez éppen a gazdaságtörténet mely szeletére lesz igaz. Addig is marad a 2016-os év tanulsága: bármi lehetséges, sőt néha annak még az ellenkezője is...

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.