BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meddig emelkedhetnek még a tőzsdék?

2017.02.14., kedd 05:00

Duronelly Péter portfóliómenedzser, Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.

Óvatos optimizmus

„A részvénypiacok egy igen hosszú és komoly esésekkel tarkított oldalazásból térnek magukhoz 2017 elején. A fordulat katalizátorai a javuló gazdasági, elsősorban üzleti bizalmi és rendelésadatok, inkább a fejlett országokból. A tőkeáramlási adatokból az is szembetűnő, hogy az elmúlt években a részvények – még a jól teljesítő amerikaiak is – milyen kevés tőkét vonzottak, és a részvény-visszavásárlások által generált amerikai keresleten kívül alig volt vevő. Ez most fordulni látszik, és annak ellenére, hogy a piacok nem olcsók, meglepően hosszú és tartós emelkedés is jöhet a tőzsdéken. Optimizmusunk a magas árszint miatt óvatos, de összességében jó teljesítményeket várunk a világ tőzsdéitől.”


Kiss Mónika vezető elemző, Equilor Befektetési Zrt.

Túlfűtöttség

„2017 számos kockázati faktort tartogat a részvénypiacok számára, de azok úgy kapaszkodnak egyre magasabbra, mintha nem lenne holnap. Az Egyesült Államokban a várt fiskális lazítás és adócsökkentés tartja fenn a vételi kedvet, miközben a részvény-visszavásárlási programok további lendületet adnak az egy részvényre jutó nyereség növekedésének. Európában a monetáris lazító program nyújt extra forrást. Magyarországon a vállalatok eredményét 2017-ben is segíti a fogyasztás erősödése, a külföldi piacok helyzetének stabilizálódása és a kedvező devizahatások. A vételi kedv a hazai piacon csak addig tarthat, amíg egy váratlan fordulat az amerikai gazdaságpolitikában vagy a világpiacokon ki nem józanítja a túlfűtött tőzsdéket, erre akár 6-12 hónapot is várhatunk.”


Sándor Dávid vezető elemző, KBC Equitas

Eredmények

„Jól sikerült eddig az amerikai gyorsjelentési szezon, a vállatok összességében ismét a vártnál jobb eredményekről számoltak be. Az optimista hangulatot a napokban tovább növelték Donald Trump jelzései a 2-3 héten belül érkező új adócsomaggal kapcsolatban. A jó hangulat véleményem szerint akár egy-két hétig is kitarthat még, de a túlzott optimizmust látva nem lennék meglepve, ha ezt az időszakot egy profitrealizálás követné. Trumpnak már olyan dolgokat is megelőlegez a piac, amelyekről még semmilyen konkrétumok nem ismertek, ráadásul hamarosan a tavaszi francia választásokra is ráfordulunk. Trendfordulóra egyelőre nem számítok, de az elmúlt hónapok szakadatlan emelkedését követően enyhe korrekciót elképzelhetőnek tartok."


Boér Levente portfóliókezelő, CFA, OTP Alapkezelő Zrt.

Puskapor

„A buborékokat utólag könnyű beazonosítani, de menet közben nem könnyű, sőt, szinte lehetetlen vállalkozás. Az előremutató indikátorok alapján a világgazdaság továbbra is jó formában van, az infláció még csak most kezd visszatérni, és ennek megfelelően a monetáris politikák továbbra is megengedők, az alternatív befektetést jelentő kötvények hozamai pedig még mindig alacsonyak. Ez alapján – bár aggódnivaló, mint mindig, most is akad – továbbra is folytatódhat a részvénypiaci emelkedés. Óvatosságra int ugyanakkor, hogy a piacok nagy részének magasabb az értékeltsége, ez különösen igaz az elmúlt időszakban nagyon jól teljesítő magyar piacra. Emiatt valamennyi puskaport érdemes szárazon tartani.”


Forián-Szabó Gergely befektetési igazgató, Pioneer Alapkezelő Zrt.

Favorit régió

„Az elmúlt hónapok emelkedését követően egyes fejlett részvénypiacokon (például az USA-ban) már kezdenek feszítetté válni az árazások. A Trump-adminisztráció növekedésgyorsító intézkedéseivel kapcsolatos várakozások véleményünk szerint túlzottak, nem lennénk meglepve, ha a nem túl távoli jövőben némi kijózanodás következne. A gazdasági ciklus fellendülési szakaszába lépő Nyugat-Európában több lehetőséget látunk, ám ezt átmenetileg beárnyékolhatják az idei választási szezon politikai kockázatai. Közép-Európa az elmúlt hetek drágulását követően is az egyik favorit régiónk maradt: térségünkben a kiegyensúlyozott növekedést kínáló makrogazdasági környezet még mindig viszonylag konzervatív árazással párosul.”

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.