BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízezer vagy harmincezer pont?

2017.02.07., kedd 05:00

Nagy menetelésen van túl az utóbbi két hónapban az amerikai tőzsde, a Dow Jones végül a 20 ezer pontot is elérte, amivel történelmi csúcsra jutott. Ilyenkor óhatatlanul előkerül a kérdés, hogy hamarosan jön-e a 30 ezer pont, vagy inkább a 10 ezer pont az, amely a következő kerek szám lehet az index életében. Hogy ebben a kérdésben tisztábban lássunk, főleg a mostani emelkedés okait kell megértenünk.

Kétségtelen tény, hogy Donald Trump elnökké választása eddig nagy siker az amerikai tőzsde szempontjából. Megválasztása idején 18 ezer pontos volt az index, míg most a 20 ezer pontnál járunk, Hillary Clinton támogatói tehát látszólag hiába érveltek azzal, hogy ő piacbarátabb, mint Trump, ezt a tények egyelőre nem támasztják alá.

Nem is csoda ez az emelkedés, Trump ígéretei ugyanis az amerikai gazdaság javítását vetítik előre, olyan beruházások, infrastrukturális projektek indulhatnak el, melyek érdemben hozzájárulhatnak a GDP-növekedéshez. Ezt mutatja az is, hogy a kockázatmentes hozamok – például az amerikai 10 éves hozam is – emelkedést mutatnak, a befektetők már nagyobb potenciális növekedéssel és nagyobb várható inflációval számolnak. Utóbbira olyan nagy szüksége lehet most a világgazdaságnak, mint egy falat kenyérre, ezért is lehet akkora az optimizmus. Azt is látni kell, hogy a bankszektor számára sem irreleváns ez a folyamat, illetve a gazdasági növekedés a vállalatok profitját is pozitívan befolyásolja.

Az sem rossz hír a cégeknek, hogy a társasági adóval kapcsolatban is jöhetnek pozitív változások, és alacsonyabb adót fizethetnek a vállalatok. Még ha a gyártókapacitások hazahozása jelent is költségnövekedést, az alacsonyabb adók ellensúlyozhatják ezt a lépést, vagy akár a külföldön parkoló pénzek egy része is visszakerülhet az USA-ba. Azt tehát kijelenteni, hogy az elmúlt hónapok emelkedése teljesen érdemtelen lenne, hiba volna.

A most zajló gyorsjelentési szezon is némileg ezt támasztja alá. Az amerikai vállalatok nagyjából fele jelentett már, legalábbis, ha az S&P 500 adataiból indulunk ki. A bevételek 3,8, a nyereség pedig 5,6 százalékkal erősebb lett a tavalyi évhez képest, vagyis van növekedés a tőzsdei cégeknél. Ami viszont igazán látványos, az nem a növekedés, hanem annak gyorsuló üteme. Fél-egy évvel ezelőtt még a visszaeső profitokról és a gyenge árbevételről szólt minden, most ahhoz képest egyre jelentősebb emelkedés jöhet: 5-6 százalék a bevételeknél és több mint 10 százalék a nyereségnél a következő negyedévekben.

Látni kell persze a dollár szerepét is az egyenletben, ami még Trump szerint is mintha túl erős lenne, és szerinte sok másik ország komoly versenyelőnyhöz jut az olcsóbb devizával. Mégis, az utóbbi időben annyira azért nem fájt az erős dollár a tőzsdei cégeknek, az elmúlt két évben például az euróval szemben egy relatíve szűk sávban mozgott, így nem voltak annyira jelentősek a bázishatások, mint például 2015-ben közvetlenül, a nagy dollárerősödés után.

Itt azt meg kell jegyezni, hogy a Federal Reserve (Fed) és Trump között lehet némi feszültség, ami a kamatpálya alakulása szempontjából sem tűnik irrelevánsnak. Közel sem biztos, hogy az amerikai monetáris politika könnyen együtt tud majd működni az új fiskális politikával, illetve egyáltalán, a stimulus azért magával vonhat egy monetáris szigort, ami kamatemelésben testet öltve erősebb dollárt jelentene. Ezt pedig Trump vélhetően nem fogja majd ölbe tett kézzel nézni, és véleményének hangot ad majd. Ezek a kijelentések pedig konfliktusforrások lehetnek, nemcsak a politikai színtéren, hanem általánosan a tőkepiacokon is. A technológiai óriások már most látványos nemtetszésüknek adtak hangot a bevándorlási politika változása miatt, egy esetleges mexikói fal vagy éppen egy Kínával folytatott kereskedelmi háború pedig még keményebb fejezet lehet. Nem kérdés, hogy ez komoly bizonytalanságot jelent a hosszú távú befektetők számára.

Ilyen árazási mutatók, illetve emelkedés mellett viszont úgy tűnik, hogy annyira nem árazzák most ezt a piaci szereplők. Szokás mondani, hogy a kockázatok akkor a legjelentősebbek, amikor nem foglalkoznak velük a befektetők, és ez most is így lehet. A nyugtalanságot, idegességet általában jól mutató VIX index olyan periódusban van, amilyenre az utóbbi évek bikapiaca során is csak elvétve volt példa.

Ez alapján nem kizárt, hogy rövidesen akár egy mozgalmasabb periódus is beköszönthet a tőzsdéken, ahol az elmúlt hónapokban pozitívan értékelt ígéretek mellett a kellemetlen következményeket is jobban árazzák majd a piaci szereplők. Pánikra semmi ok, a jelenlegi folyamatok alapján egy korrekció is inkább vételi lehetőséget jelenthet majd a befektetők számára, de azt talán még korai várni, hogy rövidesen a 30 ezer pontot is eléri a Dow Jones.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.