BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A modern technológia előfeltétele a gazdasági növekedésnek

„A kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködés érdekében Benjamin Netanjahu és a V4-országok miniszterelnökei megállapodtak abban, hogy tovább kívánják mélyíteni a gazdasági partnerséget” – írja Kónya Judit, Izrael Állam Nagykövetségének gazdasági titkára
2017.11.02., csütörtök 15:32

Immár ötödik alkalommal rendezték meg a Fuel Choices and Smart Monility Summitot Tel-Avivban, október 31. és november 1. között. A világ autóiparának döntéshozóit Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök látta vendégül azzal a céllal, hogy megvitassák a legelőremutatóbb közlekedési technológiákat és a hozzájuk kapcsolódó jövőbeni üzleti modelleket. Idén a zalaegerszegi járműipari tesztpálya építéséért felelős kormánybiztos, Palkovics László is az előadók között volt – a várhatóan jövőre megnyíló, Európában egyedülálló, hagyományos és önvezető járművek tesztelésére egyaránt alkalmas létesítményt mutatta be a nemzetközi közönségnek.

A magyar részvétel Benjamin Netanjahu budapesti látogatásának egyik eredménye. Az izraeli miniszterelnököt ugyanis elkísérte Magyarországra az „okosközlekedéssel” foglalkozó főtanácsadója. Anat Lea Bonshtien kormányzati és vállalati szereplőkkel is találkozott, mert a két ország gazdasági együttműködésének egyik legígéretesebb eleme az önvezető autók fejlesztése.

Az izraeli miniszterelnök történelmi látogatásán a bilaterális kapcsolatok további erősítése mellett a visegrádi országokkal való kapcsolat kibővítése is napirenden volt.

A kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködés érdekében Benjamin Netanjahu és a V4-országok miniszterelnökei megállapodtak abban, hogy tovább kívánják mélyíteni a gazdasági partnerséget. Egyrészt támogatják a kereskedelmi és befektetési volumen fenntartható növekedését, másrészt megerősítik kapcsolataikat és további együttműködéseket alakítanak ki az innovatív és kreatív iparágakban, valamint a kutatás-fejlesztés területén.

Izrael és a V4 felismerte az energiaügyi együttműködésben rejlő lehetőségeket is. Megegyeztek abban, hogy fontolóra veszik a globális és regionális energiaügyi helyzetre és energiapolitikára vonatkozó álláspontok megvitatását, különös tekintettel a földgáz által kínált lehetőségekre.

Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy Izrael és Magyarország tisztában van a múlttal, de a jövőbe tekintenek. „Óriási jövő vár mindkét országra, de a modern technológia önmagában nem elég. Az csak előfeltétele a növekedésnek, piaci reformokra is szükség van” – mondta.

Az izraeli miniszterelnök látja azt a sok reformot, amelyek Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére születtek Magyarországon, és szerinte vannak olyan területek, amelyeken Magyarország előrébb tart. Ilyen például a munkaerő-mobilitás. „Ezért úgy gondolom, hogy tanulhatunk egymástól” – jelentette ki. Benjamin Netanjahu kiemelte, hogy Izraelben az ellenőrzött gazdaság alakult át egy szabadabb szabadpiaccá vagy szabadabb piacgazdasággá. „Ugyanez történt Magyarországon is, és láthatjuk mindkét gazdaság növekedését” – mondta.

Izraelben a fogyasztás körülbelül 5 százalékkal nő évente. A piacok diktálják, hogy mi működjön, a technológia pedig folyamatosan fejlődik. A kormányzat egyetlen helyen, az infrastruktúra építésekor avatkozott be. De hol lépett be az üzletbe? A kiberbiztonság területén. „Ez az első alkalom, hogy beavatkoztam egy iparágba, mert tudom, hogy milyen fontos ez a nemzetbiztonságnak és a gazdaságunknak is” – jelentette ki Benjamin Netanjahu. Az internetgazdaság növekedni fog, ezért a kiber területe is egyre fontosabbá válik. Az izraeli kiberbiztonság legjelentősebb képviselői a miniszterelnök budapesti látogatásakor találkoztak a magyarországi kiberpiac szereplőivel. Visszajelzéseik alapján elmondható, hogy a kibervédelem az egyik olyan üzleti terület, amelyben jelentős növekedés várható a két ország gazdasági kapcsolataiban.

Az izraeli–magyar üzleti együttműködések legkevésbé ismert formája a televíziózás területén tapasztalható. Szeptember közepén csaknem egy tucat magyar televíziós szakember látogatott el Tel-Avivba. A TLV Formats konferencián találkoztak az izraeli televíziózás és műsorgyártás képviselőivel, akik globális szinten is jelentős piaci szereplők. Több produkció ötlete született Izraelben, mint például az utóbbi évek egyik legsikeresebb sorozatáé, a Homelandé. A magyar televíziók műsorkínálatában is több izraeli show szórakoztatta már a nézőket. Az HBO-n vetített Terápia októberben kezdte harmadik évadát; a Maradj talpon pedig még ennél is hosszabb ideig volt a közszolgálati televízió műsorán. A Szelfit az RTL II. sugározta, Az ének iskoláját, a Rising Start, a Bummot pedig a TV2. Pár hete fejeződött be a Séfek Séfe gasztroreality a TV2-n, a Hamis zászló thrillersorozat pedig a Foxon látható.

Izrael az EU–izraeli viszonnyal összefüggésben kiemelt partnerként tekint Magyarországra. Az izraeli külügyminisztérium politikai igazgatója, Alon Ushpiz október végén látogatott Budapestre, ahol találkozott Takács Szabolccsal, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkárával. A megbeszélésen áttekintették a két ország közötti kapcsolatokat, az EU jövőjét érintő kérdéseket és az EU–izraeli viszonyt. Egyetértettek abban, hogy a két ország közötti kapcsolatok az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődtek, és a cél továbbra is az, hogy szoros együttműködést alakítsunk ki olyan kiemelt jelentőségű területeken, mint a digitalizáció, az ipar és a gazdasági beruházások.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.