BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ingatlan

A proptech megváltoztatja az ingatlanpiacot

A proptech térhódítását többek között a big data és az IoT területein elért fejlődés segíti – véli Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.
2018.03.27., kedd 17:32

A technológiai forradalom egy sor ágazatban nagyobb változásokat indított el, elég csak a pénzügyi szektort átalakító fintech (financial technology) cégekre gondolni, amelyek a hagyományos bankokkal konkurálhatnak vagy működhetnek együtt a jövőben. A digitalizáció megjelent az ingatlanpiacon is, amely szinte minden szegmensében jelentősen átalakulhat néhány éven belül.

Az összes ágazatot érinti a technológiai forradalom, így az ingatlanpiacot is. Éppen ezért érdemes megbarátkozni a proptech (property technology) névvel, amely leegyszerűsítve a digitalizációt hozza be az ingatlanpiac mindennapjaiba és minden szegmensébe, legyen szó lakásokról vagy kereskedelmi ingatlanokról, vagy éppen üzemeltetésről, fejlesztésről.

Az összes ágazatot érinti a technológiai forradalom, így az ingatlanpiacot is
Forrás: FP/Paul J. Richards

A proptech térhódítását többek között a big data és az IoT (internet of things) területein elért fejlődés segíti. Az ingatlanos cégek vezetői tisztában vannak azzal, hogy a proptech már átlépte a küszöböt és megkezdte a térhódítását. Erre utal a KPMG nemzetközi tanácsadó cég tavalyi felmérése, amely szerint

az ingatlanpiaci döntéshozók 92 százaléka azzal számol, hogy a digitalizáción alapuló változás hatással lesz a mindennapi üzletmenetükre.

Első körben a kereskedelmi ingatlanpiacon, elsősorban az irodapiacon jelentek és jelennek meg a digitális megoldások, és az itt bevált legjobb gyakorlatok a lakáspiacon is elterjedhetnek. Az ingatlankezelés területén például a bérlőkkel folytatott kommunikációban és az elektronikus fizetéseknél. Az irodakeresők a virtuális valóság segítségével anélkül tudják feltérképezni és ízlésük szerint berendezni a potenciális bérleményeket, hogy ezért fizikailag egy lépést is kelljen tenniük.

A proptech az építkezéseket is hatékonyabbá, ezzel pedig olcsóbbá teszi, ami az ingatlanberuházások megtérülését javíthatja. A facility managementben – létesítményfenntartásban – is fontos szerepük lesz a proptech megoldásoknak.

Ezen a téren elsősorban az energiatakarékosságon keresztül jön képbe a digitalizáció, például a világítási, fűtési rendszerek lesznek hatékonyabbak, takarékosabbak. Szenzorok és a bérlők irodahasználati szokásait is tartalmazó adatok segítségével a hagyományosnál sokkal pontosabban szabályozható az épületen belüli különböző részlegek, területek hőmérséklete, világítása, vízgazdálkodása, ez pedig takarékosabb üzemeltetést tesz lehetővé. A digitális megoldások elterjedése az épületek erőforrás- és energiagazdálkodásában nem csupán jelentős pénzbeli megtakarítást eredményez, de a környezetvédelem és fenntarthatóság szempontjából is óriási előrelépést hoz az ingatlanszektorban.

Természetesen a kereskedelmi és ipari ingatlanok mellett a lakáspiacon is van létjogosultsága a proptechnek.

A lakásfejlesztők például hatékonyabb munkaszervezéssel olcsóbban tudnak építkezni, de a lakástulajdonosok is profitálhatnak a proptech megoldások előnyeiből. Az okosházak és okoslakások energiafogyasztás szempontjából sokkal optimálisabban működtethetők, mint hagyományos társaik.

Összességében elmondható, hogy a proptech megoldásokat az ingatlanpiac valamennyi szereplőjének figyelembe kell vennie és alkalmaznia. Aki nem tart lépést a hihetetlenül gyors fejlődéssel, az biztosan lemarad és versenyhátrányba kerül a technológiát és a digitalizációt megfelelően használó cégekkel szemben.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.