BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
VG-páholy

A versenyelőny kulcsa

A hazai kkv-k 40 százaléka a jövőben lényegesen többet szán digitális fejlesztésre, mi több, ötödük egyenesen digitális paradigmaváltásra készül.
2018.03.07., szerda 21:37

Lehangoló adatokat tett közzé néhány hete a Budapest Bank. A pénzintézet 400 kkv-vezető megkérdezésén alapuló felméréséből kiderült, hogy a 200 millió és 15 milliárd forint közötti árbevételű magyarországi vállalkozásoknak csupán negyede költött az elmúlt három év folyamán kétmillió forintnál többet digitális fejlesztésre, de 50 százalékuknál ez az összeg az egymillió forintot sem haladta meg. Pedig lenne mit fejleszteni: a kis- és közepes vállalkozások 44 százaléka a vállalati működés egyetlen területén sem használ szoftveres támogatást.

A hazai kkv-k ugyanakkor hallják az idők szavát: 40 százalékuk a jövőben lényegesen többet szán digitális fejlesztésre, mi több, ötödük egyenesen digitális paradigmaváltásra készül.

Az efféle nagy ívű tervek megvalósítása – tapasztalataim szerint – gyakran kihívás a napi problémák nyomása alatt. Egy részük könnyen a fiókban marad, és a digitális fejlesztés az „ej, ráérünk arra még” kategóriába kerül.

Pedig a legmodernebb eszközök is könnyen csatasorba állíthatók, és a cégek által kitűzött célok könnyebben és költséghatékonyabban érhetők el a segítségükkel. A kkv-k számára kiemelt üzleti célokat azonosította tanulmányában az IDC elemzőcég az SAP felkérésére. A nemzetközi felmérés eredményei a hazai piacon is érvényesek. Vegyünk sorra néhány következtetést!

Ha elfogadjuk, hogy a siker kulcsa az elégedett ügyfél, akkor alapkövetelménynek tekinthető az is, hogy egy modern cégnek bármikor, bárhol, bármely csatornán elérhetőnek kell lennie. A legújabb megoldások már pásztázzák a közösségi médiát is, és személyre szabott ügyfélélményt képesek adni. A visszajelzések nyomon követése, a valós idejű analitika pedig abban is segít, hogy a cégek jobbá tegyék az adott terméket, szolgáltatást.

Számos példát látunk arra, hogy egy IT-megoldás együtt lélegzik a szervezettel, rugalmasan alkalmazkodva a piaci változáshoz.

A helyesen megválasztott technológia a hatékonyságot növeli, a kiadásokat és a kockázatokat pedig csökkenti,

legyenek azok akár jogi jellegűek, akár az üzletvitelből eredők. Lehetővé teszi az erőforrások összpontosítását is, így „csak” az alaptevékenységgel kell törődni, nem feltétlenül szükséges házon belül informatikust foglalkoztatni.

Ha az adatok, a működés alapvető mutatói rendelkezésre állnak, és bárhonnan elérhetők, valós időben nyomon követhetők, automatizálhatók, akkor az adminisztráció sokkal kevesebb időt, energiát és pénzt emészt fel.

Megfelelő digitális technológia alkalmazásával nemcsak a cégen belül nyílnak meg az együttműködés – akár határokon átnyúló – lehetőségei, de az üzleti partnerektől és az ügyfelektől is sokkal gyorsabb visszajelzésekre lehet számítani, felgyorsul a döntéshozatal. Ha az innováció sikeres, és a cég új termékkel, szolgáltatással a nemzetközi piacra lép, akkor olyan, a vállalati működést támogató megoldásokkal dolgozhat, amelyek már globálisan bizonyítottak, és amelyek figyelembe veszik többek között a célország adózási rendjét, és könnyebb csatlakozást tesznek lehetővé az ellátási láncokhoz.

Egy vállalkozás számára a saját alkalmazottai legalább olyan fontosak, mint az ügyfelei.

A legújabb generációs HR-szoftverek alkalmazása a munkatársak elégedettségét számos területen képesek fokozni. A vállalaton belüli tudásmegosztás a képzésben és tehetséggondozásban új távlatokat, a munkatársak előtt pedig új karrierlehetőségeket nyit meg.

A jó hír, hogy ezek a technológiák – a felhő-infrastruktúrának köszönhetően – gyorsabban és alacsonyabb beruházás mellett érhetők el, mint azt talán sokan gondolják. Méretgazdaságosságuk biztosítja az alacsony működési költséget, a központi szolgáltatásmodell miatt mindig a legmodernebb funkciók érhetők el, nincsenek fájdalmas verzióváltások, frissítések. Még forrás is elérhető: az uniós pályázati pénzek mellett hamarosan várható a Digitális jólét program területeit finanszírozó, nullaszázalékos hitel is.

Mindent összevetve: a digitális technológia versenyelőnyt jelent a kkv-szektorban is. Most érdemes elindulni!

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.