BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
választás

Fókuszban a demográfia

A választási eredményre többféle magyarázat lehetséges, de minden jel szerint perdöntő szerepet játszott ebben a javuló gazdasági teljesítmény.
2018.04.18., szerda 17:56

Az április 8-i országgyűlési választásokon a Fidesz–KDNP-pártszövetség egyértelmű győzelmet aratott. Bár a főváros számos körzetében, továbbá Szegeden és Pécsett ellenzéki, illetve független jelöltek is tudtak nyerni, Magyarország választási térképe narancsszínűvé változott, és az új Országgyűlésben az Orbán-kormánynak ismét kétharmados többsége lesz.

A választási eredményre természetesen többféle magyarázat lehetséges, de minden jel szerint perdöntő szerepet játszott ebben a javuló gazdasági teljesítmény, az emelkedő életszínvonal és a növekvő foglalkoztatás.

Úgy tűnik, a fővárost és néhány régi egyetemi nagyvárost leszámítva, Magyarország nagy részén ma is a kádári korszakra emlékeztető materialista értékvilág a meghatározó. Így az a hit, hogy a korábban megrendült anyagi biztonság visszaszerzése a Fidesz–KDNP-kormányzatnak köszönhető, sokakat az eddig kormányzó pártszövetség melletti voksolásra ösztönzött. Ehhez képest az, hogy az anyagi biztonságon túlmutató, posztmateriális dimenzióban a kormányzati teljesítmény számos szempontból bírálható, másodlagosnak bizonyult. Ha a magyar választókat továbbra is zömmel materialista szavazóknak tekintjük,

egy politikailag racionális kormányzattól azt várhatjuk, hogy szakpolitikai döntéseiben ezután is meghatározó szempont lesz az állampolgárok biztonságérzete.

Bartha Attila, az MTA PTI kutatója

Valószínű, hogy a biztonság és a fenyegetettség elleni védelem kitüntetett kormányzati diskurzusa fennmarad, emellett viszont a kormány elemi érdeke, hogy viszonylag gyors maradjon a gazdaság és az állampolgárok személyes jólétének növekedése.

Az eddigi kijelentések arra utalnak, hogy a gazdaságpolitikának két súlypontja lesz. Egyrészt a szűken értelmezett versenyképesség javítása, másrészt a kedvezőtlen és a munkakínálatot hosszú távon is korlátozó demográfiai folyamatok megfordítása. Az intézkedések megalapozásában a miniszterelnök nyilatkozatai alapján a jegybanki javaslatoknak lehet kulcsszerepük.

A versenyképességi koncepció fényében az elektronikus kormányzat, vagyis az elektronikus úton intézhető adminisztratív ügyek köre bővül, az egykulcsos személyi jövedelemadó kulcsa pedig tovább csökkenhet.

Várható emellett, hogy a Munkahelyvédelmi akciótervet kiterjesztik a munkavállalói járulékoknál, ösztönzendő az alacsony foglalkoztatottságú csoportok munkavállalását.

Ezek a lépések már rövid távon is hozhatnak részeredményt, sokkal nehezebb lesz viszont a remélt fordulat elérése a demográfiai folyamatoknál.

Térségünkben súlyosak a népesedési problémák, és a demográfiai előrejelzések szerint a következő évtizedekben Kelet-Közép-Európában további drasztikus népességcsökkenés várható. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint növekedés csak a régió olyan országaiban (Csehországban, illetve az utóbbi három évben Észtországban) van, ahol a stabilan kedvező foglalkoztatási és jövedelmi kilátások mellett a bevándorlás is jelentős.

A magyar demográfiai stratégiában a bevándorlás egyelőre nem szerepel, bár a szerb és az ukrán állampolgárok munkavállalási célú migrációját már jó ideje támogatja a kormányzat

– korlátozott sikerrel: a régióban az ukrán kivándorlás, vélhetően nyelvi okokból is, lényegesen nagyobb arányban irányul Csehországba és Lengyelországba.

A hazai népesedési politika elsősorban a klasszikus gazdaság- és szociálpolitikai ösztönzőkre épít. A következő években arra számíthatunk, hogy

a második gyerek vállalásához kapcsolódó családi adókedvezmény, illetve a gyed felső határa és az egyszeri anyasági támogatás összege érdemben nő, továbbá bővülnek a bölcsődei és óvodai férőhelyek és a napközbeni gyerekfelügyelet más intézményes lehetőségei.

Közvetett hatása lehet az egészségügy reformjának, a magánforrások szektorba történő rendezett beengedésének is. Ezek a lépések hosszabb távon fontos pozitív hatásokkal járhatnak – nagy kérdés, hogy eközben sikerül-e megállítani a fiatal, képzett munkaerő elvándorlását. Ehhez a kormányzatnak valószínűleg erősebben kell rezonálnia a posztmateriális értékpreferenciákra is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.