BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Mosonyi György

Elhunyt Mosonyi György

Életének 69. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Mosonyi György, a Mol fel­ügyelőbizottságának elnöke. A Mol a neves szakembert saját halottjának tekinti. Mosonyi György neve összeforrt Magyarország olajiparával. „Távozásával nemcsak a Mol csoport, hanem a teljes magyar üzleti élet és a régió energetikai ipara vesztette el egyik meghatározó alakját” – írta a szakemberről a társaság.
2018.06.04., hétfő 17:56

Mosonyi György eredetileg a vegyipari pályát választotta, egy vegyésztanár rokona hatására. Ezért először a Petrik Lajos Vegyipari Technikumban, majd a Veszprémi Vegyipari Egyetemen tanult. Visszaemlékezései szerint a technikum nagyon jó iskola volt, eldöntötte későbbi pályafutását. Egyetemi éveit leginkább az a filozófia határozta meg, hogyan kell a tudást, a tudás megszerzését és az emberi kapcsolatokat együtt kezelni. Személyiségfejlődésére óriási hatást gyakoroltak a nagy tudású veszprémi professzorok.

Egész életének értékrendje azon a gyermekkori tapasztalaton alapult, hogy a szülei sokat dolgoztak, és nehezen, de tisztességesen boldogultak.

A tisztesség lett a családi hozadékom

– mondta egyszer.

Mosonyi György
Fotó: MW

Szakmai szempontból az első nagy iskolája első munkahelye, a Mol elődje, az Áfor volt. Miközben széles körű értékesítési ismereteket szerzett, világossá vált számára, hogy a mérnöki mellett üzleti tudásra is szüksége van, ezért a Közgázon mérnök-közgazdász képesítést szerzett.

A Shell International Petroleum Co. magyarországi képviseletéhez már külkereskedelmi tudással is felvértezve, szakértőként csatlakozott 1974-ben. Kezdetben – mint az Áfornál – értékesítési, majd egyre szélesebb területet érintő feladatokkal bízták meg, s egyre magasabb beosztásokba került. 1986-ban már a Shell olaj- és vegyiparért felelős kereskedelmi igazgatója volt. 1990-től egy éven át a Shell londoni központjában dolgozott. Megismerkedett a világcég kultúrájával, teljes tevékenységével, s felkészült arra, hogy 1992-ben elnök-vezérigazgatóként átvegye a Shell Hungary Rt. irányítását. Öt évvel később kinevezték a Shell közép- és kelet-európai régiójának elnökévé; ekkortól regionális tapasztalatokat is szerzett.

Pozíciók a Mol csoportnál

  • 1999–2011 – elnök-vezérigazgató, igazgatósági tag
  • 2011–2018 – felügyelőbizottsági tag, majd felügyelőbizottsági elnök
  • 2015–2018 – a Mol Petrolkémia felügyelőbizottsági elnöke
  • A Solvnaft felügyelőbizottsági elnöke
  • Az INA felügyelőbizottsági elnöke
  • Pályája akkor vett látványos fordulatot, amikor a Shell térségi vegyes vállalatok alapítását mérlegelte a finomítás területén (Magyarországon is a Mol százhalombattai finomítójával). Bár a cég letett a tervéről, első számú itteni vezetője, Mosonyi György képességeit, tapasztalatait akkor már ismerte a hazai szakma, így szinte törvényszerű volt, hogy őt kérték fel a Mol átalakítására, nemzetközivé tételére. Ő maga is jól ismerte a Mol Rt.-t, hiszen annak elődjével, az OKGT-vel már dolgozott együtt, s olyan kollégái is voltak, akik a Moltól érkeztek. Elfogadta a megbízást, amelyről így nyilatkozott:

    Nagyra becsültem azt a munkát, melyet a Molnál végeztek, de azért jöttem ide, hogy hozzátegyek valamit ahhoz, amit ők elértek.

    Rengeteget tett hozzá. Húsz éven át dolgozott a magyar olajipari csoportnál, amelynek 1999 és 2011 között volt a vezérigazgatója. Részt vett a társaság új stratégiájának megfogalmazásában és megvalósításában. Irányítása éveiben célozta meg a Mol a részvényesi érték tudatos növelését, ami mögött folyamatos bővülésnek, lehetőleg két számjegyű növekedésnek, erősödő megtérülésnek kell állnia. Hasonlóan fontossá vált az iparág vezető nemzetközi cégeihez való felzárkózás és az, hogy a kiemelt területeken a társaság az élmezőnybe is bekerüljön.

    Elismerések

    Mosonyi Györgyöt 1995-ben tüntették ki az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Eötvös Loránd-díjával, 1997-ben pedig minisztériumi díjat kapott. 2010-ben a gazdaságban végzett több évtizedes kimagasló tevékenységéért és szakmai életútjának elismeréseként átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. 2016-ban a Menedzserek Országos Szövetsége neki ítélte az Év Menedzsere Életműdíjat. 2016-ban elnyerte az MKIK Mercur-díját.

    Ezekben az években vált a Mol nemzetközi csoporttá – például a Slovnaft, később az INA megvásárlásával –, erősítette meg kiskereskedelmi tevékenységét, tette teljessé finomítói-vegyipari értékláncát, vált meg gázüzletágától, vagy vonult vissza egyes kutatási területeiről. E lépésekre a Molnál akkor még új fogalomnak számító tevékenység, a portfóliókezelés részeként került sor: a cég tevékenységeiben rejlő lehetőségeket, kockázatokat és feladatokat mérlegelni, összevetni kell, s aszerint dönteni további sorsukról. Közben megújult a Mol szervezete és irányítása is.

    Mosonyi György 2011 után a Mol felügyelőbizottságának elnökeként segítette a csoport működését. Ekkortól elsősorban a társaság hosszú távú kilátásaival, az azokat befolyásoló kockázatokkal, trendekkel foglalkozott. Vezetői hitvallása szerint mindig hitelesnek kell lenni.

    Nem szabad félni az őszinteségtől, és vállalni kell a párbeszédet

    – mondta.

    Jelentős volt Mosonyi György társadalmi szerepvállalása is. Részt vett a Magyar Ásványolaj Szövetség 1992-es létrehozásában. E szervezetnek, valamint a Magyar Kőolaj és Kőolaj Készletező Szövetségnek, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának (MKIK) és a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének az alelnöke volt. Évtizedekig töltött be különböző pozíciókat a Joint Venture Szövetség elnökségében is. 2012 áprilisában a Magyar Telekom Nyrt. igazgatóságának tagjává választották. Elnöke volt a World Petroleum Council Magyar Bizottságának és alapító elnöke a Magyar Európai Üzleti Tanácsnak.

    Mindig úgy gondoltam, hogy többet kell tenni, mint a szűk szakmai munka a Molon vagy a Shellen belül

    – vallotta.

     

    A szerző további cikkei

    Vélemény cikkek

    Továbbiak

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.