BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
céges átszervezés

Céges átszervezés: rutinok újragondolva

Jellemző hazánk vállalkozási kultúrájára, hogy alapos cégátvilágításokra leginkább tulajdonosváltáskor vagy hitelfelvétel során kerül sor. Vélemény.
2019.06.12., szerda 18:05

A kis- és középvállalkozások, legyen szó önállóan működő vagy többségi, csendestársi tulajdonossal rendelkező cégekről, gyakran találják szembe magukat vagyonkezelési problémákkal vagy nehézségekkel például a működés megszervezésében. Ezek bizonyos mértékig általános jelenségnek számítanak egy cég életében, olyan problémáknak, amelyek hamar korrigálhatók, de ha a vállalatvezetők nem vagy csak későn ismerik fel a bajt, könnyen kicsúszhat a kezükből az irányítás.

Első lépésként érdemes lehet megvizsgálni a külső segítség bevonásával járó előnyöket.

Az optimális cégműködés egyik alapfeltétele a szabályozottság és az áttekinthető pénzügyi mérleg, így nem meglepő, hogy az átstrukturálások leggyakoribb kiváltó oka ennek hiánya. Mindig jó választásnak bizonyul, ha a kezdeményező fél egy külső tanácsadó céget bíz meg a probléma megoldásával. Egy mélyreható jellemzést követően a könyvelés felülvizsgálata, a korábbi veszteséghordozó tényezők kivezetése és a finanszírozás javítása ideális esetben képes letisztázni a működést. Ha egy többéves múlttal rendelkező cég két-három évente ezt végiggondolja, az elégséges is lehet.

Különösen az idősebb vállalatvezetők esetében jellemző, hogy egy idő után piacismeretük elavulttá válik, az általuk kínált termék, szolgáltatás nem megfelelő minőségű, nem követi a piaci trendeket, vagy egyszerűen nincs rá kereslet. Ilyenkor szintén megoldás lehet egy friss szemlélettel rendelkező szakember támogatása, aki kiegészítheti a menedzsment munkáját, tanácsadóként aktívan közreműködhet egy bizonyos ideig, ezzel a megfelelő mederbe terelve a cég tevékenységét. Gyakran előfordul, hogy egy fejlesztés, beruházás indokolatlanul elhúzódik, vagy az előzetesen kalkulált idő- és költségkeretet jócskán túllépi – ennek következtében a projekt egyre nagyobb teher, sőt gyakran meg is feneklik. Meghatározó elem az ilyen esetekben a racionális döntések megfelelő ütemben történő kivitelezése a lehető legkevesebb üresjárattal – ehhez ugyancsak érdemes egy szakértő véleményére támaszkodni, aki segít az ütemezés betartásában.

Kevésbé kíván drasztikus közbelépést, ha egy vállalkozás a nemzetközi piac felé próbál nyitni, de a stratégia nem eléggé kiforrott, vagy ha a vezetőség alábecsüli a terjeszkedés költségeit. A probléma racionalizálással és a stratégia újragondolásával sok esetben könnyen orvosolható. E

zzel szemben a nem megfelelően végzett menedzsmentből fakadó problémákat – különösen azokban az esetekben, ha a tulajdonosi viszonyok nagyban befolyásoló tényezőnek számítanak – nehezebb kijavítani. Érzékelhetően ez a legsúlyosabb kihívás. Ha a vállalkozás egy részének alapkezelő a tulajdonosa – amely legtöbbször csendestársként játszik szerepet –, nem mindig kezdeményezhet átstrukturálást. Ám ha a társalapító vagy a többségi tulajdonos kerül ilyen helyzetbe, a vezetőség szerkezetének átalakítása megoldás lehet. Egyes tevékenységek és feladatok hosszú távú kiszervezése szintén gördülékenyebbé teheti a működést.

Az egyik legnehezebb helyzet, amelybe egy vállalkozás kerülhet, ha likviditási probléma jelentkezik. A stratégia újragondolása, illetve az átvilágítás a legtöbbször ebben az esetben is kifizetődő. Ezenfelül a befektetőkkel, bankokkal és egyéb finanszírozókkal való kapcsolatfelvételt sem érdemes megkerülni, hiszen ebben az esetben mindenképpen szükséges külső segítség:

kölcsönigénylés, tőkeemelés, esetleg tőkeleszállítás orvosolhatja a problémát. Az átstrukturálásokat jellemzően kockázati befektető, adott esetben tőkealap-kezelő vagy egy újonnan betársuló befektető kezdeményezheti, míg a privát tulajdonosok viszonylag ritkán indítványoznak ilyen jellegű változtatást.

Jellemző hazánk vállalkozási kultúrájára, hogy alapos cégátvilágításokra leginkább tulajdonosváltáskor vagy hitelfelvétel során kerül sor. Míg az előbbi esetben az új tulajdonos indítványozza az áttekintést, az utóbbinál banki kezdeményezés révén indul el a folyamat.

Számos cég bukását lehetne megakadályozni rendszeres átvilágítással, illetve egy megfelelő időben és hozzáértéssel elvégzett átstrukturálással. Egy vállalati átalakítás, ha körültekintően hajtják végre, alapjaiban javíthatja a társaság működésének minőségét, és ezáltal hatékonyabb, átláthatóbb lesz, versenyképessége jelentősen megnő, nem utolsósorban pedig még vonzóbb célpont lehet a befektetőknek.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.