BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Unilever

Új régiós vezetővel erősít az Unilever

Nagy tervekkel lát munkához a magyarországi piacon az Unilever Magyarország és Adria régiójának (Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina) nemrégiben kinevezett ügyvezetője, Alberto Di Leo, aki szerint a fejlesztéseknél érdemes a trendeket is figyelni.
2019.06.13., csütörtök 07:50
Unilever
Fotó: Interjú Alberto Di Leo-val 2019/Pólya-Pető Dávid

Milyen változást jelent majd önnek az Unilevernél az új munkakör?

Az Unilevernél 1996-ban kezdtem dolgozni, és mindig nagy szenvedélyem volt a jégkrém. Számos pozícióban és országban dolgoztam már Észak-Amerikától Nagy-Britannián át egészen Hollandiáig. Az elmúlt három évben az európai jégkrém- és teaüzletág vezetőjeként húsz piacért voltam felelős. Valójában többet dolgoztam külföldön, mint Olaszországban, egész életemben utaztam, apám diplomata volt, ezért a gyerekkoromat Brazíliában és Venezuelában töltöttem, most pedig a családommal Magyarországra költözöm. Az Unilever vezetői azért választottak erre a pozícióra, mert nagy tapasztalatom van a jégkrémpiacon, a vállalatnál pedig olyan területre helyezik a tehetséges, speciális tudású vezetőket, ahol nagy a növekedési potenciál.

Alberto Di Leo
Fotó: Polya-Pető Dávid / VG

Mennyire térnek el a helyi piacok azoktól, amelyeken korábban dolgozott?

Sok a hasonlóság a nyugat-európai és a kelet-közép-európai piacok között, de ez a térség sok termék esetében kevésbé telített. Például míg Magyarországon évente három pálcikás jégkrémet fogyasztanak fejenként, addig Olaszországban tizenötöt. E különbségek idővel csökkenthetők. A Magyarország és Adria régió piacain viszont sok a különbség. Ráadásul régebben, az 1990-es években központilag fejlesztett termékeket és stratégiákat próbáltak adaptálni a piacokra – mert ami Nyugatról jött, az szuper volt –, ma viszont a helyi dolgok az értékesebbek. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan – tartja a mondás. Mára sokkal inkább a helyi piaci és fogyasztói igényekre fejlesztünk termékeket és stratégiákat, és sokszor ezek terjednek el regionális vagy akár globális szinten.

Hogyan kezdi a munkát a magyar piacon?

Az első kilencven napban tanulni szeretnék, megismerni a magyar fogyasztókat, a kultúrát. Úgy látom, egészséges üzlet működik a régióban, és ezt folytatni szeretném. Itt a globális brandek mellett az ikonikus hazai márkák – például a Baba – is erősek, szeretném a brandépítési tapasztalataimat kamatoztatva ezt továbbfejleszteni. Azon is dolgozunk majd, hogy rövid időn belül minden márkánknak legyen küldetése (purposeful brands), vagyis mellé álljon valamilyen nagyobb társadalmi vagy környezeti jelenségnek.

A teljes interjú a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.