BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy vásárló leplezte le a rafinált tűzifacsalót

Az eddigi „legképzettebb” szélhámost sikerült lelepleznie egy felkészült vásárlónak múlt héten – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az eladó mindent megtett, hogy tevékenységét legálisnak tüntesse fel, többek között regisztrált a szükséges rendszerekbe.

Friss egyéni vállalkozói nyilvántartási számmal és EUTR-regisztrációval is rendelkezett az a csaló, aki több telefonszámon is intézte a megrendeléseket, írásban kérte, és hivatalosan válaszolt is rájuk – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint ezzel is a megbízható eladó látszatát keltette. Az érdeklődőknek számos esetben emlegette a nála végzett Nébih-ellenőrzéseket, valamint gondot fordított arra is, hogy a hirdetéseiben és a pecsétjében feltűnően jelenjen meg az EUTR technikai azonosítószám. A megrendeléseket követően valós számlázóprogrammal kiállított díjbekérőt és számlákat küldött.

tüzifa
Fotó: Kustor Réka / Kisalföld

Egy vásárló azonban nála is felkészültebb volt – legalábbis ez derül ki a Nébih közleményéből. 

A csalót végül lebuktató vevőnek több gyanús részlet – túl alacsony ár, a fatelepként bejelölt hely egy irodaház volt, előre utalás sürgetése – is feltűnt a hirdetések és az eladóval folytatott levélváltás szövegében, 

ezekkel az észrevételeivel pedig megkereste a Nébihet. A hatóság a bejelentés alapján telefonos próbavásárlást indított, amely során az ellenőrzött nem tudta minden kérdésben igazolni magát, így a hatóság írásban is eljárást indított. 

A hirdetővel szemben további információk is érkeztek, amelyek alátámasztották, hogy a megrendelt áru végül sosem érkezett meg a vásárlókhoz. A hivatal törölte az érintettet a hatósági nyilvántartásokból, az általa használt telefonszámokat pedig közzétette a feketelistán

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.