BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár János sajtótájékoztatót tart: bejelenthetik az új KRESZ részleteit

Fontos változások jönnek a gyalogos, kerékpáros és rolleres közlekedésben. A építési és közlekedési miniszter, Lázár János pénteken 10 órától tart sajtótájékoztatót közlekedési infó címmel, ahol várhatóan az új KRESZ-ről ad tájékoztatást.

A gyalogosokkal, kerékpárosokkal és elektromos rollerekkel foglalkozik az új KRESZ-ből nyilvánosságra hozott friss szabálycsomag. A Közlekedési Hatóság és a Közlekedéstudományi Intézet időről időre megosztja a készülő új szabályrendszer egy részét. Az új KRESZ-ről vélhetően pénteken 10 órától oszt meg részleteket Lázár János, a közlekedési infón.

Budapest, 2023. augusztus 8.
Kerékpáros és elektromos rolleres közlekedik Budapest belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky út melletti járdán.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
A gyalogosokkal, kerékpárosokkal és e-rollerekkel foglalkozik az új KRESZ / Fotó: Róka László / MTI

Gyalogosok az új KRESZ-ben

Az új KRESZ szerint gyalogos a

  • gördeszkás,
  • görkorcsolyás,
  • lábbal hajtós rolleres,
  • a talicskát toló személy,
  • a motort,
  • autót toló ember,
  • a kisállatot,
  • hobbiállatot pórázon vezető személy,
  • és a 10 kilométer per óránál nem gyorsabb motoros kerekesszékkel közlekedő is.

Emellett a zebrán történő átkelés szabályai is szigorodnak, az autósoknak már a gyalogos átkelési szándékának észlelésekor meg kell adni az elsőbbséget. A gyalogosnak a biciklisávon átvezető átkelőben is elsőbbsége lesz. Összességében a gyalogosok elsőbbségi joga az új KRESZ szerint magasabb rendű, mint bármely más járműé.

Kerékpárosok az új KRESZ-ben

Az új KRESZ kettéosztja a kerékpárokat. A kerékpár mellett bevezetik a különleges kerékpár fogalmát. A kerékpár kétkerekű, alapvetően emberi erő hajtja, de ezt villanymotor segítheti, maximum 1000 watt teljesítménnyel, 25 kilométer per óra sebességig. A különleges kerékpár a 35 kilogrammnál nehezebb, két- vagy akár többkerekű, egy méternél szélesebb kerékpár: a cargobiciklik, a pedálos riksák és hasonló egzotikumok.

Annak érdekében, hogy a biciklizés növekvő népszerűségére reagáljon a törvényhozó, az új KRESZ kerékpáros övezeteket hoz majd létre. Ezekben az övezetekben gépjárművek csak célforgalomban, legfeljebb 30 kilométeres sebességgel közlekedhetnek, gyalogosok pedig csak a kialakított járdákat használhatják. A kerékpáros zónákban a bicikliket bárhol le lehet parkolni, meddig ezzel mások haladását nem akadályozzák.

Elektromos rollerek az új KRESZ-ben

A KRESZ megújításán dolgozó munkacsoportok egyelőre csak az elektromos rollerek szabályozásával foglalkoztak. Az új KRESZ-ben lesz „kis teljesítményű” és „nagy teljesítményű” motoros roller. A gyenge, könnyű e-rollerek lényegében kerékpáros szabályozást kapnak, 12 éves alsó korhatárral, legfeljebb 25 kilométeres engedélyezett sebességgel, a kerékpárosokkal egyező térhasználati előírásokkal, a bringásokkal azonos védőfelszerelés, világítás használata mellett. Fontos kitétel, hogy ezek a rollerek főútvonalon csak akkor közlekedhetnek, ha azon van „kerékpáros létesítmény” – írta meg a Vezess.hu.

A nagy teljesítményű e-rollerek kerékpár-segédmotorkerékpár hibrid szabályozást kapnak. 

Kell hozzájuk motoros bukósisak, 14 éves életkor, és még jogosítvány is. 

Ezek a gépek lakott területen kerékpárúton, járdán, kerékpársávban NEM közlekedhetnek, engedélyezett legnagyobb sebességük 40 kilométer per óra. Az elektromos rollernek nem minősülő „egyéb eszközökkel” a gyalogosközlekedés szabályozása szerint, „alkalmazkodó sebességgel”, legalább kerékpáros védőfelszereléssel kell majd közlekedni, amikor életbe lép majd az új KRESZ.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.