BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kijevbe látogatna Ferenc pápa

Ferenc pápa a "különleges katonai művelet" kifejezést is elutasította, és háborúnak nevezte Oroszország ukrajnai megszállását.

Ferenc pápa máltai látogatásán bírálta Vlagyimir Putyin elnököt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt – tudatta a Reuters. Ferenc pápa a "különleges katonai művelet" kifejezést is elutasította, és háborúnak nevezte Ukrajna megtámadását.

Azt hihettük, hogy más országok megszállása, a kegyetlen utcai vérengzések és az atomfenyegetés már a múlté

– mondta a pápa máltai tisztségviselőkhöz intézett beszédében, miután kétnapos látogatásra érkezett a földközi-tengeri szigetországba.

Ferenc pápa már korábban is határozottan elítélte a háborúval együtt járó indokolatlan agressziót és a háborúban elkövetett atrocitásokat. Oroszországot közvetlenül eddig csak imáiban nevezte meg, például egy március 25-i, békéért rendezett nemzetközi eseményen. 

Ferenc pápa Málta elnökével, George Vellával integet a máltai elnöki palota erkélyéről Vallettában 2022. április 2-án, a pápa kétnapos látogatásának első napján. 

Ferenc pápa korábban már fontolóra vette, hogy az ukrán fővárosba, Kijevbe utazik. Arra a kérdésre, hogy eleget tesz-e az ukrán politikai és vallási vezetők meghívásának, a pápa így válaszolt: "Igen, ez napirenden van". További részleteket azonban nem árult el. A pápát többek között Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Vitalij Klicsko kijevi polgármester, Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsek, az Ukrán Görögkatolikus Egyház vezetője és Andrij Jurasz, Ukrajna vatikáni nagykövete is meghívta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.