BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 637. napja – Zelenszkij meghallgatná, hogy mit ajánlana Trump

null
Összefoglaló:

Ukrajnára nincs jó hatással az, hogy a világ figyelme Izrael felé fordult, a Közel-Keleten zajló háborús konfliktus nem segít az országának

– ismerte el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Fox News által kedden sugárzott interjújában. Az ukrán államfő a hírtelevíziónak adott interjúban megállapította, hogy a közel-keleti helyzet szintén kihívás a világ számára, és azt mondta, hogy Oroszország nagy kívánsága volt az, ami kialakult Izraelben. 

Fotó: AFP

Zelenszkij fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy országa további segítséget kapjon az orosz agresszió elleni harchoz. „Remélem, a kongresszus segít nekünk, és az Egyesült Államok mellettünk áll majd” – mondta. Az ukrán államfő kifejtette:

Ukrajna készen áll arra, hogy az Egyesült Államokkal közösen hadiipari gyártókapacitást építsen ki, ami mindenki számára nyereséget hozna. 

Az elnök elismerte, hogy az ukrán erők az oroszok ellen a szárazföldön nem tudnak sikereket felmutatni, ahogy fogalmazott, a harctér nem küld jó üzenetet. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Fekete-tengeren van előrelépés, és azt mondta: az orosz fekete-tengeri flotta egy részét sikerült megsemmisíteni, aminek következtében Oroszország már nem rendelkezik a korábbi tengeri erővel. 

Az ukrán elnök fontosnak nevezte a harcot a közös értékekért, de megjegyezte, hogy az ukránok veszítik életüket a háborúban, és nem az európaiak vagy az amerikaiak. Úgy vélte, hogy 

Ukrajna a globális hatalmi konfliktus középpontjában áll. 

Az ukrán háború lezárásáról szóló tervek közül azokról, amelyek a Donbasz és a Krím átadásával járnának, azt mondta, hogy az nem béketerv, és egy ilyen forgatókönyvre Ukrajna nem áll készen. Donald Trump volt amerikai elnök azon kijelentésére, miszerint egy nap alatt képes lenne lezárni a háborút, az ukrán elnök azt mondta: meghallgatná, milyen lépéseket tartalmaz a volt elnök és republikánus elnökjelölt-aspiráns békeformulája. 

Trump: Ukrajnának területi engedményeket kéne tennie

Donald Trump egy interjúban azt mondta, azt szeretné, ha nem halnának meg többen az Ukrajnában dúló, szerinte nevetséges háborúban. A republikánus elnökjelölti verseny élén álló politikus szerint az Egyesült Államoknak azon kellene dolgoznia, hogy mielőbb a tárgyalóasztalhoz ültesse a háborúzó feleket, és tető alá hozzon egy békeszerződést.

A Krím félszigetre irányított három légi és négy tengeri ukrán drón megsemmisítéséről tett bejelentést szerda reggel az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az orosz légvédelem 

három repülőgép típusú drónt lőtt le az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím felett. 

Négy, a félsziget felé tartó, legénység nélküli hajót a Fekete-tenger medencéjének nyugati részén fedeztek fel és semmisítettek meg a minisztérium tájékoztatása szerint. Az ukrán támadás nyomán a Szevasztopoli-öbölben lezárták a révet, valamint leállították a hajó- és kompforgalmat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.