BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt az árvíz miatti halálos áldozatok száma Közép-Európában

Közép-Európában már 16 halálos áldozatot követelt az áradás. Lengyelországban nagyvárosok is víz alá kerülhetnek az árvíz miatt.

Az elképesztő mennyiségű csapadék miatti árvíz egyre nagyobb pusztítást okoz szerte Közép-Európában, így több országból is újabb halálos áldozatokról érkeztek jelentések. 

árvíz
Csehországban folyik a mentés az árvíz után / Fotó: Radek Mica / AFP

Egyre több halálos áldozatot követel az árvíz

Hétfőn Lengyelországból négy, Csehországból három, Romániából pedig egy áldozatot jegyeztek fel. Az Ausztria, Csehország, Lengyelország és Románia egyes részeit elöntő áradás a héten várhatóan hazánkat és Szlovákiát is eléri. Mindeddig összesen 16-an haltak meg az árvíz miatt, heten Romániában, öten Lengyelországban, hárman Csehországban és egy fő Ausztriában.

Lengyelországban Donald Tusk sürgősségi kormányülés után 

katasztrófahelyzetet hirdetett és egymilliárd zlotyt (92 milliárd forint) ígért az árvízkárosultaknak. 

Az országban gátak szakadtak át és volt, hogy egy kórházból betegeket kellett evakuálni. Az érintett területeken iskolákat és irodákat zártak be és több helyre teherautókon szállítottak élelmiszert és ivóvizet a károsultaknak. Az Odera folyó a 130 ezer lakosú Opole és a 640 ezres Wroclac városát is fenyegeti, noha az utóbbit már 1997-ben is elöntötte az árvíz.

Csehországban szükségállapotot hirdettek két északkeleti régióban, a lengyel határ közelében. Víz alá került több kisváros is az országban és több ezer embert menekítettek el a hatóságok az emelkedő víz elől. A mentésben katonai helikopterek is részt vettek – jelenti az AP hírügynökség. Hétfőn azonban a hegyi területeken már elkezdett apadni a víz, összeomlott házakat és pusztítást hagyva maga után. Petr Fiala miniszterelnök is a leginkább érintett térségbe utazott és elmondta, hogy az ország túl van a legrosszabbon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.