BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ENSZ-közgyűlés felszólította Izraelt, hogy vonuljon ki a megszállt területekről

Az ENSZ Közgyűlése szerdán határozatban szólította fel Izraelt, hogy egy éven belül vonuljon ki a megszállt palesztin területekről.

Az ENSZ közgyűlése szerdai ülésén határozatot fogadott el, melyben felszólítja Izraelt, hogy 12 hónapon belül vonuljon ki az általa megszállt palesztin területekről: a Gázai övezetből, Ciszjordániából és Kelet-Jeruzsálemből. 

UN General Assembly adopts resolution calling to end Israeli presence in Gaza
Képviselők az ENSZ-közgyűlés ülésén, 2024. szeptember 18-án / Fotó: Anadolu via AFP

A világszervezet 193 tagállamát tömörítő testületben 124 ország támogatta a nem kötelező erejű határozatot. Negyvenhárom ország tartózkodott, tizennégyen – köztük Izrael és az Egyesült Államok – az előterjesztés ellen szavaztak. 

Több ország pedig nem vett részt a szavazáson. Az izraeli külügyminisztérium reagálásában úgy fogalmazott, hogy az ENSZ-közgyűlés határozata a terrorizmust bátorítja, és rontja a béke kilátásait. 

A dokumentumot több mint negyven ország nyújtotta be, és része a Palesztin Hatóság azon törekvésének, hogy határozottan megerősítse a Nemzetközi Bíróság júliusi tanácsadói véleményét, miszerint Izrael területeinek 1967 előtti határokon túli megszállása jogellenes volt. Bahrein, Egyiptom, Jordánia és Szaúd-Arábia mind támogatták az előterjesztést. 

Az állásfoglalás felszólítja a Ciszjordániát és Gázát katonai felügyelet alatt tartó Izraeli Védelmi Erőket (IDF), hogy 12 hónapon belül teljes mértékben vonuljon ki ezekről a területekről a 19 követelésből álló kiterjedt lista részeként.

Ez magában foglalja az összes ciszjordániai település és előörs kiürítését. Az evakuálás részeként Izraelt arra kérik, hogy vonuljon ki Kelet-Jeruzsálem minden részéből, beleértve az óvárost is.

Izraelnek el kell távolítania „minden katonai erejét a megszállt palesztin területről, beleértve a légterét és a tengeri terét” – áll a szövegben. A határozat megtiltja minden olyan felszerelés és fegyver eladását az IDF-nek, amelyet az 1967 előtti vonalakon túli területeken, nevezetesen Ciszjordániában, Gázában és Kelet-Jeruzsálemben használnak. Az ezen területeken előállított összes termék bojkottjára szólít fel.

Az ENSZ arra kéri a tagállamait, hogy „tegyenek lépéseket az izraeli telepekről származó termékek behozatalának, valamint a fegyverek, lőszerek és kapcsolódó felszerelések Izraelbe történő szállításának vagy átadásának megszüntetésére… minden olyan esetben, amikor alapos okkal feltételezhető, hogy felhasználhatók a megszállt palesztin területen.”

Izrael 1967-ban szállta meg Ciszjordániát, a Gázai övezetet és Kelet-Jeruzsálemet a hatnapos háborúban. A palesztinok ezeken a területeken hoznák létre leendő államukat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.