BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
UN General Assembly holds emergency special session on Palestine

Az izraeli háború 348. napja – Sorsdöntő szavazás várható az ENSZ-ben

Aggódnak az izraeliek, hogy az ENSZ Közgyűlése meg akarja fosztani őket az önvédelemhez való joguktól Gázában. Az ENSZ arról készül szavazni, hogy Izraelnek ki kell-e vonulnia az 1967 óta megszállt területekről.

Az ENSZ Közgyűlése szerdán készül szavazni arról a határozatról, amely felszólítja Izraelt, hogy vonuljon ki az 1967 óta megszállt területekről, és korlátozza a fegyvereladást az országnak – írja a The Jerusalem Post. A lap értékelése szerint egy ilyen határozat a zsidó államot megfosztaná az önvédelmi jogtól Gázában, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben.

Izrael
Rijád Manszúr az Izraelről tartott keddi ENSZ-vitán / Fotó: AFP

Negyven ország Izrael ellen

Mint írják, a szavazást megelőző keddi vitán Danny Danon ENSZ-nagykövet kifejtette, hogy a határozat szövege

  • figyelmen kívül hagyja a Hamász október 7-i terrortámadását,
  • Izrael jogos biztonsági aggályait, és
  • meg akarja szüntetni az ország azon képességét, hogy megvédje magát. 

A dokumentumot több mint negyven ország nyújtotta be, és része a Palesztin Hatóság azon törekvésének, hogy határozottan megerősítse a Nemzetközi Bíróság júliusi tanácsadói véleményét, miszerint Izrael területeinek 1967 előtti határokon túli megszállása jogellenes volt. Bahrein, Egyiptom, Jordánia és Szaúd-Arábia mind támogatták az előterjesztést. 

Az állásfoglalás felszólítja a Ciszjordániát és a Gázát katonai felügyeletet gyakorló Izraeli Védelmi Erőket (IDF), hogy 12 hónapon belül teljes mértékben vonuljon ki ezekről a területekről a 19 követelésből álló kiterjedt lista részeként.

Ez magában foglalja az összes ciszjordániai település és előőrs kiürítését. Az evakuálás részeként Izraelt arra kérik, hogy vonuljon ki Kelet-Jeruzsálem minden részéből, beleértve az óvárost is.

Izraelnek el kell távolítania „minden katonai erejét a megszállt palesztin területről, beleértve a légterét és a tengeri terét” – áll a szövegben. A határozat megtiltja minden olyan felszerelés fegyvereladását az IDF-nek, amelyet az 1967 előtti vonalakon túli területeken, nevezetesen Ciszjordániában, Gázában és Kelet-Jeruzsálemben használnak. Az ezen területeken előállított összes termék bojkottjára szólít fel.

Az ENSZ arra kéri a tagállamait, hogy „tegyenek lépéseket az izraeli telepekről származó termékek behozatalának, valamint a fegyverek, lőszerek és kapcsolódó felszerelések Izraelbe történő szállításának vagy átadásának megszüntetésére… minden olyan esetben, amikor alapos okkal feltételezhető, hogy felhasználhatók a megszállt palesztin területen.”

Az izraeli túszokról nem esett szó

A terjedelmes szöveg, amelyet a The Jerusalem Post az egyik legnehezebb Izrael-ellenes határozatnak nevez, amelyet a közgyűlés elé terjesztenek, nem tesz említést sem izraeli biztonsági aggályokról, sem az Izrael elleni palesztin támadások lehetőségéről, mint például a Hamász vezette gázai invázió 2023 októberében. Viszont a közgyűlés elé egy elhúzódó gázai háború idején kerül. 

A Hamász azt állítja, hogy a háborúban több mint 40 ezer palesztint öltek meg Gázában, Izrael pedig azt, hogy a halottak közül több mint 17 ezer katona volt.

Rijád Manszúr, a Palesztin Hatóság nagykövete biztosította a palesztin népet, hogy eljött az ideje annak, hogy a nemzetközi közösség támogassa jogos önrendelkezési igényét. Arra buzdította a palesztinokat, hogy „álljanak a történelem jobb oldalára”, és szavazzanak a nemzetközi jogra, a szabadságra és a palesztin nép békéjére. Az alternatíva ugyanis az, amit nap mint nap látunk tévében.

Danny Danon kemény szavakkal szólt az ENSZ Közgyűléséhez, amiért olyan határozatot fontolgatott, amely nem említi október 7-ét, a Hamászt vagy a 251 túszt. A közgyűlés október 7. óta két határozatot is hozott a konfliktusról, „a Hamászról azonban egy szó sem esett, a túszokról pedig alig. Akik hozzájárulnak ehhez a cirkuszhoz, azok nem csak szemlélők, hanem résztvevők is” – szögezte le.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.