BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Környezetvédelmi botrány Németországban: csalhattak a karbonkibocsátással

Nagy összegben csalhattak a karbonkreditekkel Németországban. A környezetvédelmi hatóság kínai vállalatoknál tárt fel karbonkibocsátás-szabálytalanságokat. Az ügyészség nyomozást indított a felügyeleti szerveknél is – kereskedelmi csalás gyanúja miatt.

A német környezetvédelmi ügynökség súlyos jogi és technikai következetlenségeket állapított meg hét, nagy, nemzetközi vállalatokhoz kapcsolódó projektnél. Az ügynökség vizsgálata szerint a kínai projekteknél csalás történt, kijátszották a vállalatok karbonkibocsátását korlátozó uniós szabályozást.

karbonkibocsátás A man watches natural gas flaring at a Gazprom facility in the town Novy Urengoi , 17 December 2007, during -40 degrees celcius weather conditions. Just below the arctic circle at 66 degress north latitude, Novy Urengoi is home to various natural gas facilities of Russian gas giant Gazprom.     AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Több németországi kínai projektnél kijátszották a karbonkibocsátását korlátozó uniós szabályozást / Illusztráció: AFP

A német hatóságok emiatt összesen 18 millió euró értékben 215 ezer szén-dioxid-kibocsátási egységet, azaz karbonkreditet utasítottak el a nyolc kínai projektnél.

Ez azt jelenti, hogy ezekből a projektekből új karbonkreditek nem kerülnek piacra – írta Dirk Messner, a környezetvédelmi ügynökség elnöke pénteken kiadott közleményében, aki a vizsgálat folytatását ígérte.

Karbonkibocsátás – megtagadják a helyszíni ellenőrzést

Egy karbonkredit (UER) egy tonna olyan szén-dioxidot jelöl, amely végül nem került a légkörbe. Ezt aztán vállalatok és kormányok megvásárolhatják, hogy ezzel megnöveljék a projektjeik karbonlábnyomát. Az UER kreditek olyan projektben keletkeznek, amelyek csökkentik a fosszilis tüzelőanyagokból származó üvegházhatású gázok kibocsátását még a feldolgozás előtt, például nem használnak fáklyázást. Egy UER jelenleg 85 euró körül mozog az Argus Media szerint. A kreditek ára a 440 eurós csúcsot 2022-ben érte el.  Világszerte 75 UER-projekt van. Az elmúlt években több projektről is kiderült, hogy nem olyan zöld, mint amilyennek azokat beállították.

Az UER-kreditek előállításából kizárt nyolc projekt mellett a német hatóság további 13-at vizsgál. A hatóság közölte, hogy a 21 projektből csak 5-höz kaptak korlátlan hozzáférést a helyszíni ellenőrzéseken. 

Számunkra a helyszíni ellenőrzések megtagadása nagyon erős jele annak, hogy a projektgazdák vagy nem hajlandóak eleget tenni kötelezettségeiknek, vagy nem rendelkeznek a szükséges ellenőrzéssel a projektek felett

– jegyezte meg Messner.

A környezetvédelmi ügynökség büntetőfeljelentése alapján a berlini ügyészség közös kereskedelmi csalás gyanúja miatt nyomoz a projektek ellenőrzéséért felelős szervek 17 vezetője és beosztottja ellen – tájékoztatott a Bloomberg.

Átverés a karbonkredit, még a legnagyobb projektek sem csökkentik a kibocsátást

Elfuserált, haszontalan projektek, zavaros pénzfelhasználások, ellenőrizetlen fejlesztések jellemzik a karbonkreditek felhasználásával készülő, klímavédelminek mondott beruházásokat.

MFB ESG
 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.