BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
energia

Kell-e tartanunk gázellátási zavartól? Szakértők válaszolnak

Jelenleg Magyarország biztonságos gázellátása szavatolt, Ukrajnának azonban van félnivalója amiatt, hogy Oroszországból nem érkezik gáz. A télre való felkészülés érdekében folyamatos a hazai tározók feltöltése. Van-e mitől tartanunk, ha nem csak a következő hetekre tekintünk előre? Ezt a kérdést tettük fel a téma szakértőinek e heti körkérdésünkben.
2014.06.20., péntek 05:00

Mihajlo Junger, Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője:
„Az a célunk, hogy Ukrajna, mint a többi európai fogyasztó, igazságos és piaci áron kapjon orosz gázt. Ezért már hetek óta tárgyaltak Ukrajna, Oroszország és az Európai Bizottság képviselői. Sajnos, az orosz fél nem fogadta el a bizottságnak a gázár-vita lezárására vonatkozó, kompromisszumos javaslatát, amely szerintünk mind a két fél érdekét szolgálná. Ezért most a stockholmi választott bíróságtól várjuk, hogy ideiglenes határozatával teremtsen lehetőséget a tárgyalások folytatására és adja meg az ideiglenes gázárat. Remélem, jóval az ősz előtt megszületik a kölcsönösen előnyös megállapodás. Biztonságos tranzitot fogunk garantálni, erre köteleznek minket nemzetközi megállapodásaink is.”

Horváth Péter, az MVM Zrt. vezérigazgatója:
„Jelenleg Magyarország biztonságos gázellátása szavatolt, a földgáz szerződés szerint érkezik. Az Ukrajnán keresztüli tranzit esetleges leállása esetén az MVM csoport mindent megtesz, amit a hatáskörében megtehet a zavartalan földgázellátás érdekében. Ebben az alternatív szállítási útvonalakra, a hazai termelésre és a hazai tárolókban lévő gázra is számít. A télre való felkészülés érdekében folyamatos a tárolók feltöltése, azokban jelenleg több mint 2100 millió köbméter földgáz van a stratégiai készlet megemelésének, valamint a gyors betárolásnak köszönhetően. A kereskedelmi és a biztonsági földgázkészlet a jelenlegi, becsült fogyasztás mellett mintegy öthavi hazai igény kielégítésére elég.”


Szitó János, a Centrex Zrt. vezérigazgatója:
„Az átvételi arányoktól függően (40 százalék spot és 60 százalékolajbázisú ár!) 300 dollár KÖRÜLI áron lehet ma nagymennyíségű orosz gázt beszerezni júliusi átvételre. Az igazi gond nem az, hogy lesz-e elegendő gáz, hanem az, hogy SIKERÜL-E CSÖKKENTENI a 2014-re, illetve a 2015-re szerződött, átveendő gáz mennyiségét. A gazdasági válság okozta fogyasztáscsökkenést a mai napig nem heverte ki a piac. Az említett időszakra szerződött mennyiségből LEGALÁBB 7-8 milliárd köbmétert kellene átütemezni későbbi évekre. Mellette persze további árcsökkentést szeretnénk. Nagyon sok múlik azon, hogy hogyan lép a magyar kormány, de belátható, hogy a TÁRGYALÓPOZÍCIÓNKAT erősen aláássa az Ukrajna irányába folyó „visszaforgatás”. Az igaz, hogy nem vagyunk kötelesek meggátolni a rövid távú kereskedelmi hasznot hozó és egyben politikai érdekeket is szolgáló akciókat, de belátható, hogy ezek sértik az orosz beszállító érdekeit és miért is lenne motivált a mi gondjaink megértésében?
A kérdésre visszatérve: Gáz lesz elegendő a télen. Az, hogy milyen áron, nagymértékben függ a magyar kormány lépéseitől, továbbá az ukrajnai, a szíriai és az iraki eseményektől. Az eddigi kormányzati intézkedések jó irányba mutatnak. Máris van annyi gáz a tárolókban, hogy a hazai termeléssel és a lehetséges nyugati irányú beszállítással BŐVEN ELLÁTHATÓ a lakosság és a közüzem, a kórházak, az óvodák , az iskolák és az állami intézmények. A humanitárius célú gázszállítások és gáztárolás rendszerének kialakítására pedig jó gyakorlatot szereztünk a jugoszláviai háború idején. Talán nem ártana ezt is leporolni!”

Fehér János, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója:
„A 2006-os és a 2009-es gázválság óvatosságra intenek bennünket, ezért fel kell készülnünk egy esetleges újabb téli gázellátási zavarra. Ha bekövetkezik, akkor a hazai termelésből, a tárolókból és a nyugati importból fedezhetők az igények. A rendeletek mentén korlátozható a fogyasztás is, de ez csak a végső esetben érinti a lakossági és kommunális fogyasztókat. Erre Magyarország a betárolás növelésével készülhet fel, de ez nem az FGSZ döntése. A mi felelősségünk az összes elérhető forráshoz vezető szállítási kapacitás technikai feltételeinek biztosítása, és e kapacitásnak a jogszabályokban meghatározott módon történő kiosztása az igénylők között. E kötelezettségének az FGSZ meg is felel.”

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazgatója:
„Ukrajna rá van utalva az orosz gázra, Oroszország pedig Ukrajnára, mint fontos vevőjére, vagyis hosszabb távon kompromisszumra vannak ítélve. Ha el is húzódik a megállapodás, Ukrajna részéről öngyilkos lépés lenne felhasználni az EU-nak szánt gázból. Ha leállna a rajta keresztüli tranzit, az európai ellátásba akkor is besegíthet a csak 50-60 százalékig kihasznált Északi Áramlat, a földrész nyugati részén pedig az LNG import is. Globálisan túlkínálat van gázból. Magyarországon a politika felelőssége felkészülni az esetleges ellátási zavarra. Az eddig betárolt 1,2 milliárd köbméter gáz jóval kevesebb a korábbi 8dőarányos) évek 3-3,5 milliárdjánál, és csak a töredéke a betárolható mennyiségnek.”

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.