BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekedési pályán a lízingpiac

A busz- és személyautó-finanszírozás lehet az idén a lízingpiac növekedésének motorja – mondja Toldi Balázs, a Budapest Lízing vezérigazgatója, aki nem tart attól, hogy az MFB-pontok elszívják az ügyfeleket.
2016.08.10., szerda 05:00

Hogy sikerült a Növekedési Hitelprogram (NHP) harmadik szakasza a Budapest Lízing számára?
– A Budapest Lízing történetének legsikeresebb fél évét zárta: 31 százalékos új volumennövekedést értünk el a tavalyi év azonos időszakához képest. A kezdetektől aktívan részt vettünk a Növekedési Hitelprogramban, és az elsők között jelentünk meg az euróalapú konstrukciónkkal is. Az NHP 3. keretében megkötött pénzügyi lízingszerződéseink összértéke a fél év végén megközelítette a 9 milliárd forintot. A teljes kihelyezett új volumen 49 százalékát az NHP-kihelyezések tették ki, és a lízingpiacon 19 százalékos NHP-kihelyezés-részesedéssel mi vagyunk az egyik legnagyobb szereplő.

A devizás finanszírozásra mekkora volt az igény?
– Az NHP harmadik pillérében elérhető euróalapú finanszírozás révén most az NHP-ból kimaradt eurós árbevétellel rendelkezők is hitelhez juthattak. Az 1-1,5 százalék körüli éves ügyleti kamatszinten igénybe vehető konstrukció rendkívül vonzónak bizonyult a vállalkozások körében: a Budapest Lízingnél az év első felében megkötött pénzügyi lízingszerződéseink összértékéből több mint 6,5 milliárd forintot tettek ki az euróalapú szerződések, amivel a lízingpiacon abszolút elsők voltunk.

Mit várnak a második fél évben az NHP-tól?
– A vállalkozások hozzászoktak az alacsony és változatlan kamatokhoz, ezért minden NHP-ra jogosult cég továbbra is ezt keresi. Az első féléves adatokból is jól látható, hogy óriási az igény a termékre, ezért az MNB újabb 100 milliárd forint keretet bocsátott rendelkezésre, részben a korábban allokált keretek bankszintű kihasználtsága alapján. Az euróalapú NHP kihasználtsága jóval alacsonyabb volt az első fél év végéig, mert míg a Budapest Lízing szinte azonnal elérhetővé tette a terméket, addig sokan csak hónapokkal később jelentek meg vele. Úgy látjuk, hogy a második fél évben a forintkeretek mindenkinél el fognak fogyni, viszont az euró­alapú konstrukciót olyan szereplők is kínálják, akik nem tudják majd kihasználni a teljes keretet, ezért reméljük, hogy a ki nem használt kereteket szétosztják majd a sikeresen értékesítő finanszírozók között.

A teljes lízingpiac hogyan alakulhat az idén?
– A Budapest Lízing minden szegmensben a piacot meghaladó mértékben növekedett: az első fél évben 13 százalékos piaci részesedést értünk el. Ezzel a Budapest Bank lízingfinanszírozást nyújtó leányvállalatai az első három piaci szereplő között vannak portfólióméret és volumen tekintetében is. Az év egészére vonatkozóan továbbra is azt látjuk, hogy enyhe növekedés várható, de egyes szegmensek stagnálni fognak. Így például a mezőgazdasági gépek értékesítésében az elmúlt két év rekorderedményeit valószínűleg nem lehet majd megismételni, az egyéb gépek, berendezések szegmensben pedig az EU-s forrásoktól függ a beszerzések volumene. A busz- és a személygépjármű-finanszírozásban viszont erőteljes növekedésre van kilátás.

Mennyire nehezíti meg a lízingpiac helyzetét, hogy az MFB Pontok újabban kamatmentes finanszírozást kínálnak?
– A lízingpiacot nem fogja lényegében befolyásolni, hiszen megközelítőleg 80-90 százalékban olyan vállalkozásokat (például fuvarozó és agrárcégeket) finanszírozunk, amelyek tevékenységük, elhelyezkedésük vagy méretük miatt ki vannak zárva az EU-s forrásokból. A gépek és berendezések beruházásakor pedig a cégekre jellemző eurós árbevétel miatt az euróalapú NHP-t keresik sokan. Ugyanakkor az MFB kamatmentes forrása nagyon kedvező például az építőipari, a személyszállítást végző vagy belföldi kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásoknak, amelyeknek termelőeszközökre van szükségük. Mi magunk is ezt a finanszírozási forrást ajánljuk minden olyan cégnek, amely jogosult annak igénybevételére.

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.