BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hőségriadó: hűtik a teheneket, hogy eleget tejeljenek

Ventilátorral enyhítik a forróságot az állattenyésztők, mert a hőségtől az állatok is szenvednek, illetve gyakran vízzel permetezik a szarvasmarhákat és a lovakat is.

Bár a hőség még „csak” a hét eleje óta tart, de a következményeit már érezzük az enyhén csökkenő tejhozamon – mondta a Somogy vármegyei Sonlinnak Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. elnöke. A cégnél összesen 721 szarvasmarhát tartanak, és 337 tehenet fejnek. A kánikula előtt naponta nagyjából 11 ezer liter tejet szállítottak a kaposvári tejüzemnek, ez a forróságban mintegy 500 literrel csökkent. Az elnök szerint egyelőre nem drasztikus csökkenés, de egyértelműen kimutatható a kánikula hatása.

hőségriadó, tehenészet
A tehenészetekben életbe lépett a hőségriadó, működnek a ventilátorok / Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A szentgáloskéri társaságnál kiemelt figyelmet fordítanak az állatok biztonságára, a termelő istállóban pillanatnyilag 30 ventilátor működik, továbbá párásító segítségével vízzel permetezik a szarvasmarhákat. Pásztohy szerint akkor lenne nagy baj, ha a hőmérséklet éjjel nem csökkenne jelentős mértékben, most abban bíznak, hogy a következő napokban némileg enyhül a forróság. A héten elrendelt biztonsági intézkedések egyelőre elegendőnek bizonyultak, cél, hogy a tejtermelés folyamatosan szinten maradjon.

Az időjárási körülmények változása indokolttá teszi az újabb fejlesztést. Pályázati forrásból a termelőistálló tetőhéjazatát kívánják szigetelni, a korszerűsítésre csaknem 30 millió forintot kívánnak fordítani – közölte az elnök.

A kisebb állattartóknál sincs ez másként. Göcző Sándor magyaratádi őstermelő öt szarvasmarháról gondoskodik, ezek közül kettő vemhes. A hőségben hatékony óvintézkedésre van szükség: az állatoknak folyamatosan biztosítják a friss vizet, délután három körül langyos vízzel locsolják, és nagy, eltolható ajtókkal kialakított nyári istállót használnak. Családjukban állatorvos is van, így folyamatosan biztosítják az egészségügyi kontrollt. 

Mi is használunk párásító ventilátort, a fejőházban ezenkívül egy nagy ventilátor működik, ami ugyancsak sokat segít

– magyarázta Szalai Norbert somogyaszalói gazdálkodó, akinek 37 szarvasmarhája van. Számításai szerint a több napig tartó nagy melegben akár 5-10 százalék körüli tejhozamcsökkenés is bekövetkezhet.

Az 530 tehénen kívül közel 500 növendék üszőt tartó Kapostáj Zrt.-nél a napi 15 ezer literes tejtermelés pénteken már csaknem 400 literrel csappant meg. Ügyelnek arra, hogy az itatókban mindig legyen hideg, friss víz, és az istállóban egy-egy oldalon öt nagy teljesítményű ventilátor működik, ezenfelül vízpermettel hűtik a termelő teheneket. Ez a vízfogyasztásban is meglátszik: 

a kánikula előtt naponta 60-70 köbméter volt a felhasználás, ami a forróságban akár a 90 köbmétert is elérheti. 

A kaposvári Meistro Lovasklub 21 lovával a forróságban a nyílt pálya helyett a fedett, de oldalt nyitott lovardában edzenek. A legelőknél fák vannak, így jut árnyék az állatoknak, ezenkívül naponta többször vízzel locsolják a lovakat.

Van perspektívája a tejtermelésnek – Reklámbotrány árnyékában ünnepelt az ágazat
A tejágazatnak a nehézségek ellenére is van perspektívája, a beruházási támogatások jó hasznosítása esetén az import is csökkenhet – hangzott el a tej világnapja alkalmából tartott rendezvényen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.