BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százezer elektromos autót hív vissza a Szegedre igyekvő BYD

Gyártási hiba miatt a Dolphin és a Yuan Plus modelleket kellett visszahívni. A BYD két legnépszerűbb autója problémás.

A BYD hétfőn mintegy 97 ezer elektromos autó visszahívásáról tájékoztatta a kínai hatóságokat. A vállalat a kormányvezérlő egység gyártási hibája miatt döntött így, a jármű tűzveszélyes lehet. A kínai autógyártónak a Kínában 2022 novembere és 2023 decembere között készült Dolphin és Yuan Plus elektromos modelljeire vonatkozik a visszahívás – írta a Reuters.

BYD elektromos autó jármű
A BYD több mint 97 ezer járművet hívott vissza / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A BYD arra kéri a kereskedőit, hogy eszközöljék ki a szükséges fizikai javításokat a visszahívott autókban. A közleményt nem tért ki arra, hogy a visszahívott elektromos autók közül kerültek egy exportra is, vagy nem.

Az autógyárat különösen érzékenyen érintette a hír, mivel pont a két érintett modell, a Dolphin és a Yuan Plus volt a két legkelendőbb BYD-jármű 2023-ban. Ez a két modell adta a tavaly értékesített 3 millió autó 26 százalékát ki a Kínai Autógyártók Szövetségének adatai szerint.

A BYD-van nem sokszor fordult elő, hogy vissza kellett hívnia tisztán elektromos és plug-in hibrid autóit. 2022-ben a Tang plug-in hibridek egy kisebb tételét 2022-ben hívta vissza az akkumulátorcsomag hibája miatt, amely tüzet okozhatott.

 

Magyarországon is aktív a BYD

A BYD évek óta aktív Magyarországon is. Komáromban elektromos buszokat gyárt a kínai cég, a szegedi beruházásával több ezer munkahelyet teremt majd, és elsősorban helyi munkaerő alkalmazására törekszik. Csongrád-Csanád vármegye székhelyén a tervek szerint elektromos autókat gyártanak majd.

A vevők körében is egyre népszerűbb a márka. Ráadásul a cégek állami e-autó támogatásánál is a BYD modelljeire esik legnagyobb számban a választás hazánkban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.