BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Paris Olympics 2024 Opening Ceremony

Mutatjuk, miért szenved az olimpiákon a világ legnépesebb országa

India a népesség és az érmek arányát tekintve valószínűleg a legrosszabb olimpiai teljesítményt hozza a világon. A világ legnépesebb országától ez meglehetősen meglepő első ránézésre. A háttérben társadalmi, nemzetpolitikai és gazdaságpolitikai okok állnak, melyek miatt kiaknázatlan a nemzet potenciálja. Narendra Modi indiai miniszterelnök kezdeményezésére ez lassan változik, így a magyar olimpiai csapat is egy újabb erősebb ellenféllel nézhet szembe a jövőben.

India a világ legnépesebb országa 1,4 milliárd fővel, gazdasága két éve megelőzte Nagy-Britanniát a világ ötödik legnagyobbjaként és idén már a harmadik helyet is átveheti, miközben negyedik országként sikeresen küldött űrhajót a Holdra. India tehát ambiciózus, népességében, gazdaságában és technológiájában is jelentős szereplő a világon, ám mindezt nem tudta hozni a párizsi olimpián. Cikkünkben áttekintjük, hogy miért történhetett ez így.

Paris Olympics 2024 Opening Ceremony
Az indiai olimpiai csapat a párizsi olimpia nyitóünnepségén még nem tudhatta, hogy csak 6 érmet szerez.
Az indiai olimpiai csapat a párizsi olimpia nyitóünnepségén még nem tudhatta, hogy csak 6 érmet szerez / Fotó: AFP

Hogyan teljesít India a nyári olimpiákon?

India mindössze hat érmet nyert Párizsban, ami némiképp elmarad a 2021-es tokiói olimpián elért rekordjától, ahol is hét érmet zsebelt be.

Ez rettentően gyenge teljesítmény, ha megnézzük az Egyesült Államokat, amely úgy szerzett 126 érmet, hogy lakossága alig negyede az ázsiai országénak. A második legtöbb, 91 érmet szerzett ország az 1,3 milliárd fős Kína.

India a 71. helyen végzett az éremtáblázaton, lemaradva olyan jóval kisebb népességű országoktól is, mint Grúzia, Kazahsztán, Észak-Korea vagy Magyarország, amely végül a 14. helyre ért fel 19 éremmel.

A dél-ázsiai ország az elmúlt 124 évben mindössze 41 olimpiai érmet nyert nyári olimpiai játékokon, ebből idén 1 ezüstöt és 5 bronzot.

Neeraj Chopra gerelyhajító ezüstöt, Aman Aman birkózásban, Swapnil Kusale és Manu Bhaker sportlövésben szerzett bronzérmet, továbbá India sportlövő és atlétikai csapatai is a harmadik helyen végeztek. Manu Bhaker két bronzérmet szerzett, amivel ő lett az első indiai nő, aki két érmet nyert ugyanazon az olimpián.

 Neeraj Chopra
Neeraj Chopra gerelyhajító ezüstöt szerzett a nyári olimpián, amivel az indiai olimpiai csapat legjobb eredményét hozta / Fotó: AFP

„Kétségtelen, hogy India alulteljesítő az olimpián és általában a globális sportágakban. Ha a népesség és az érmek arányát nézzük, valószínűleg ez a legrosszabb” – mondta Ronojoy Sen, aki India sporttörténetéről könyvet írt.

Miért szerepelt India ennyire rosszul a párizsi olimpiai játékokon?

India kiaknázatlan olimpiai potenciálja részben arra vezethető vissza, hogy az állam eddig nem fordított jelentősebb forrásokat a tehetséggondozásra és a megfelelő infrastruktúra biztosítására.

Indiában a sportban elért dicsőség soha nem volt a világ elismerésére való törekvés eszköze. 

Az Egyesült Államok, Kína és a Szovjetunió is arra használta a sportot, hogy a nemzeti történetüket gazdagítsa és helyet kapjanak a világpolitikai színtéren is. A legsikeresebb olimpiai nemzetek a tehetségeket már fiatal korukban felismerik és onnantól kezdve fejlesztik őket. Kínában a gyerekeket például attól a pillanattól kezdve edzik, hogy járni tudnak – mutatott rá Sen a CNN-nek.

Boria Majumdar sportelemző pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy

bár rosszul hangozhat, hogy egy 1,4 milliárd fős nemzet összesen hat érmet szerzett az olimpián, de ebből 1,39 milliárd ember nem fér hozzá sportlétesítményekhez.

India emellett sokkal kevesebb sportolót és segítő személyzetet küld az olimpiákra, mint sok más ország. Párizsba 117 indiai versenyző érkezett, szemben a közel 600 amerikaival.

A szakértők szerint az élelmezéssel és az egészségüggyel is alapvető problémák vannak Indiában. A globális éhínség index (Global Hunger Index) a 125 vizsgált országából a 111. helyre sorolta tavaly Indiát, ami azt jelenti, hogy 

sokan alultápláltak az országban, az 5 év alatti gyermekek több mint harmada.

Ezek a tényezők ugyancsak akadályozzák a fejlődést és már gyermekkortól csökkentik a sportolási lehetőségeket.

STORY PUBLISHED IN PAGE..... 3 ...... OF TOI MUMBAI DTD MAY 10, 2022
Mumbaii életkép /Fotó: AFP

A jó olimpiai szereplésben hátráltató tényező még India patriarchális társadalma is, melyben a nők kevésbé kapnak esélyt a sportolásra a férfiakhoz képest és ha igen, akkor is szexista támadásokkal kell szembesülniük. Sakshi Malikot birkózót például, aki bronzérmet szerzett a 2016-os riói olimpián, gyermekkora óta azzal bántják, hogy lányként semmi helye nincs egy férfi sportágban. 

Remény India sporttehetségeinek, növekvő konkurencia a világnak

A kontinensnyi ország sportkedvelői számára azonban felcsillant a reménysugár, Narendra Modi miniszterelnök 2018-ban ugyanis programot indított a sportkultúra felélesztésére azzal a céllal, hogy találják meg és gondozzák az ígéretes fiatal tehetségeket. Emellett a vállalatok is egyre nagyobb összegeket fektetnek sporttámogatásra. 

Biztató, hogy India nemzeti sportja, a krikett 2028-tól olimpiai szám lesz, amiben a nemzet megmutathatja kiemelkedő képességét. 

Modi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly Mumbaiban tartott éves ülésén pedig arról beszélt, hogy India pályázik a 2036-os nyári olimpia megrendezésére, ami szintén az indiai sport fejlesztésére irányuló eltökéltséget mutatja.

Párizs 2024: ennyibe került Magyarországnak az olimpia

A Párizsban olimpiai bajnoki címet szerző magyar sportolóknak 495 millió forintot fizet ki az állam, miközben az ezüstérmeseknek 471,24 milliót, a harmadik helyezetteknek pedig 323,5 milliót. Vagyis a dobogósok mintegy 1,29 milliárd forintot kapnak, míg a további pontszerzők majdnem ugyanennyit, 1,17 milliárdot. A legjobban ezúttal is Csipes Tamara kajakozó keresett, aki az elmúlt három évben már másodszor lépte át a százmillió forintos határt.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.