BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Sinka Csaba

Mivé alakulhat a Kínából induló tőzsdei válság?

A szakemberek szerint a kínai gazdasági válság mélyebb lehet, mint amire korábban számítottak, így a megoldása is elhúzódhat. A következő hetekben, hónapokban sokat ingadozhat a tőzsdék teljesítménye, ezért óvatosságra intik a befektetőket.
2015.08.27., csütörtök 05:00

Sándor Dávid, a KBC Securities szenior elemzője:

Partvonal

"Bár a kezdeti pánikszerű zuhanást az ilyenkor szokásos felfelé korrekció követte, egyelőre érdemes a partvonalról figyelni az eseményeket. A kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek ugyanis várhatóan nem egyik napról a másikra fognak elmúlni, ráadásul az amerikai kamatemelés lehetősége és az olajár zuhanásával elkerülhetetlen vállalati csődök is eladói hullámokhoz vezethetnek. A részvénypiacok az elmúlt évek emelkedésének köszönhetően már nem olcsók, ráadásul a tőzsde világában meghatározó amerikai cégek profitnövekedése is megtorpant. A következő napokban érdemes óvatosnak lenni, nem elfeledve, hogy a mostani esések hosszú távra kedvező beszállási lehetőségeket is kínálhatnak a fundamentálisan stabil vállalatok piacán.”


Pálfi György, CFA, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere:

Korrekció

„A tőkepiacok számára a kínai lassulás nem újdonság. A nyersanyagárak esése, a fejlődő piacok alulteljesítése már évekkel ezelőtt elkezdődött. A piac ugyanakkor csak most kezdte árazni, hogy ez a lassulás a teljes világgazdasági növekedésre is visszahathat. Nehéz látni, hogy a kínai folyamatokat mi tudná tartósan megfordítani, így az alapvető trend továbbra is negatív a fejlődő piacokat nézve. Ugyanakkor e piacokkal szembeni túlzott pesszimizmus, illetve alulpozicionáltság könnyen eredményezhet jelentősebb felpattanást rövid távon. A fejlett piacok esetén ugyanakkor inkább korrekcióról, mintsem egy medvepiac kezdetéről van szó. Az ugyanis, hogy Kína az egész világot recesszióba taszítsa, egyenlőre nem tartozik az alapforgatókönyvek közé.”


Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója:

Szerencsétlenkedés

„A kínai gazdaság lassulása több hónapja foglalkoztatja már a befektetőket, de a kevéssé transzparens gazdaságpolitikai döntéshozatal és a valóságot kozmetikázó hivatalos statisztikák miatt nehéz megítélni, hogy a lassulásból mekkora a ciklikus, és mekkora a strukturális komponens. A kínai adminisztráció válságkezelési képességei látványosan kérdőjeleződtek meg a sanghaji tőzsde esése után bemutatott szerencsétlenkedés, majd a jüan leértékelését követő, nem túl meggyőző kommunikáció során. A befektetők ebből azt szűrték le, hogy a kínai gazdasággal a korábban feltételezettnél is nagyobb a baj. A turbulenciát pedig tovább fokozza, hogy a nagy befektetési bankok az új szabályozás miatt sokkal kisebb mértékben vállalhatnak fel saját pozíciókat.”


Sinka Csaba, a Concorde Értékpapír elemzője:

Bizonytalanság

„Valami eltört a világban. Az elmúlt napokban látott esések láttán sokan csak a fejüket kapkodták. A kínai gazdasági lassulás egyrészt már korábban is benne volt a levegőben, és a kínai jegybank lépései is azt erősítették meg, hogy valami nincs rendben, továbbá az amerikai kamatemelési félelmeknek és a rekordmagasságba emelkedő margin hitelek nagyságának is szerepe lehetett az esésben. Az előttünk álló hetekben, hónapokban minden bizonnyal arra lehet számítani, hogy a bizonytalanság, a hektikusság és a megugró volatilitás miatt nagy mozgásokat látunk majd. A piacon elhúzódó korrekcióra számíthatunk, így vélhetően rövid távon a megugrásokat a long pozíciók csökkentésére lehet kihasználni.”


Pálinkás Ervin, a Pioneer Alapkezelő részvénybefektetési igazgatója:

Világvége?

„Hátradőlhetnek, akik négy-öt éve mindennap másnapra várják a világgazdaság összeomlását, hiszen látszólag igazuk lett, akármennyit buktak is eddig a shortokon. A német DAX index hétfőn délután a tavaszi csúcsához képest 25 százalékos veszteséget mutatott. Csakhogy a DAX komponenseinek átlagos teljes ázsiai értékesítése az árbevételük 15 százaléka körül van. Ha ez mind Kínába irányul, és nagyon durván, mondjuk 20 százalékkal visszaesik, akkor a német társaságok a teljes értékesítésüknek akár 3 százalékát is bebukhatják. Ezzel szemben az olcsó nyersanyag- és üzemanyagárak miatt ugyanezek a cégek komoly versenyképességi előnyt szereznek. Sehogy sem akar összejönni az a világvége.”

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.