BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, mik lehetnek az otthonfelújítási támogatás legnagyobb buktatói

Júliustól elérhető a lakóingatlanok energetikai korszerűsítésére igényelhető támogatás. Az otthonfelújítási pályázat rendkívül népszerű, azonban több fontos részletre is figyelni kell.

Idén júliusban vált elérhetővé az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy vagy többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére igényelhető otthonfelújítási támogatás pályázati kiírása. Ennek alapfeltétele, hogy a kiinduló állapothoz képest legalább 30 százalékos mértékű fajlagos primer energiafogyasztás csökkenést eredményezzen az elvégzett beruházás. A program iránti nagy érdeklődést jól mutatja, hogy csak az első két hónapban 10 ezer energetikai tanúsítványt rendeltek meg, és 2 ezer hitelkérelmet adtak be az MFB Pont plusz hálózaton az érdeklődők. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindenki garantáltan meg is kapja a támogatást – derült ki a a Gordius Finance szerdai közleményéből.

House,Thermal,Insulation,And,Heat,Imaging,Outside,Home
otthonfelújítási támogatás
Otthonfelújítási támogatás: július óta elérhető a pályázati kiírás / Fotó: Shutterstock

A cég ügyvezetője, Kovács R. Gábor elmondta, hogy eddigi tapasztalataik szerint sokan azért csúsznak le a kormány által kínált ingyenpénzről, mert a beadott pályázatba komoly hibák csúsznak, aminek egyik oka az, hogy a dokumentáció sokszor változik.

Apróságokon is elúszhat az otthonfelújítási támogatás

Példaként említette, hogy korábban a megadott helyrajzi számon lévő ingatlannál jelezni kellett, hogy

  • az adott vállalkozás székhelyeként vagy telephelyként szolgál-e,
  • majd később már telephely,
  • végül székhely sem lehetett az érintett ingatlan.

Mára már eljutott odáig a rendszer, hogy ha a vállalati tevékenység szétválasztható a magánjellegű tevékenységtől az ingatlanban, akkor az érdeklődő jogosult lehet a támogatásra.

„Ebből az elmúlt negyedévben sok félreértés és kellemetlen helyzet alakult ki, hiszen a lakosság nem mindig naprakész a pályázatok frissítéseivel kapcsolatban. Sokszor már a megfogalmazások is kétértelműek lehetnek a laikusok számára, ezért mindig érdemes nagy tapasztalattal rendelkező, hiteles és megbízható szakemberekkel konzultálni, akik garanciát is vállalnak a munkájukra” – ismertette a szakértő.

Szintén gyakori buktató az, hogy miután valaki megszerzi az energetikai tanúsítványt és árajánlatot kér, valamilyen oknál fogva változtat az eredeti terveken. Ez azonban nagy hiba, mivel ennek a két elemnek teljes harmóniában kell lennie, összhangba kell hozni a kettőt, hiszen ha a tanúsítványon nem ugyanazok a számok szerepelnek, mint a beruházó által adott ajánlaton, akkor a benyújtott kérelmet azonnal visszadobják.

Minden betű számít

A pályázatíró cég ügyvezetője azt is kiemelte, hogy ha valaki akár egy rubrikát rosszul tölt ki, akkor is elutasíthatják, hiánypótlásra szólíthatják fel az érdeklődőt. Olyan eset is előfordult már, hogy valaki a közüzemi számla egyik oldalát felejtette el leadni, és ezért kellett utómunkát végeznie.

„Az is bosszantó hiba lehet, ha az ingatlan címe eltér a közüzemi számlákon lévő címtől akár minimálisan, egy betűvel is, mivel emiatt is megtagadhatják a támogatást. Ezeket mindig célszerű előre ellenőrizni, egy hiánypótlás ugyanis akár hónapokkal kitolhatja a beruházás idejét” – hívta fel a figyelmet a pályázatíró.

Kovács R. Gábor elmondta, hogy az elmúlt hetekben egyre több visszajelzés érkezik arról, hogy sokan ingyen akarják megíratni valakivel a pályázatot, ami viszont számos kockázatot rejt magában. A szakértő szerint ezzel nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha nem a tervek szerint sikerül, akkor később akár a sokszorosát is kifizetheti a pályázó annak, mintha a kezdetektől egy hozzáértőt bízott volna meg a feladattal.

Többgenerációsra szabták az otthonfelújítási programot

Noha az ingatlanjogi megnevezések nem minden esetben egyértelműek, az ikerházak, meghatározott feltételek esetén a sorházak és az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok sincsenek kizárva az otthonfelújítási programból. Piaci információk szerint több mint ezernyolcszázan igényelték már, és akár ötvenszázalékos rezsimegtakarítást is el lehet érni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.