BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
orosz gazdaság

Szirénhangok

Szokatlanul barátságos légkörre számíthatnak a ma és holnap tartó EU–orosz csúcsra a Don melletti Rosztovba érkező uniós vezetők.
2010.05.31., hétfő 05:00

Az elmúlt években megszokott magabiztos és öntörvényű orosz gesztusokat az utóbbi hónapokban a nyitás és az együttműködés fontosságának hangoztatása váltotta fel a Kreml részéről. Dmitrij Medvegyev államfő szinte turnészerűen szervezi találkozóit a külföldi tőke képviselőivel, és minden fórumon ugyanazt hangoztatja: Oroszországnak külföldi befektetőkre és technológiai együttműködésre van szüksége.

Az orosz „pálfordulás” okai, különösen az EU irányában, nem érthetetlenek. A válság miatt visszaeső gazdasági teljesítmény megmutatta, hogy Oroszország túlságosan nagy mértékben függ az energiahordozók exportjától. Ahhoz, hogy ezen változtasson, a külföldi beruházásokon kívül a nyugat szaktudására is szüksége van.

Az első konkrét modernizációs partnerségi programról pedig éppen legnagyobb kereskedelmi partnerével, az EU-val kíván tárgyalásokat folytatni ma és holnap az orosz vezetés.

Az új keletű orosz szívélyesség ellenére sem felhőtlen azonban a lelkesedés Európában vagy az USA-ban. Egyfelől az oroszok vehemens tiltakozása mellett is sokan tartanak tőle, hogy Moszkva fő célja a nyugati technológiák megszerzése. Másfelől pedig a külföldi cégek dolgát segítő „konzultációs tanács” újjáélesztése ellenére továbbra is komoly nehézségekkel kell számolniuk az Oroszországban befektetni kívánóknak. JK

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.