BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orvosok szerint ezek a Covid új változatainak legelterjedtebb tünetei

A Covid–19 rohamosan terjedt el az elmúlt néhány évben, és rengeteg különböző változatot hozott létre. Ha valaki 2024-ben megbetegszik, érthető, hogy szinte azonnal arra gyanakszik, hogy a Covid valamely változatával lehet dolga, ezért azonnal sorba próbálja venni az erre jellemző tüneteket. Ez nem is olyan egyszerű, hiszen a sok variáns miatt már eléggé kiterjedt a tünetek skálája.

Egy nagyon fontos dolgot már a legelején lehet tisztázni, a Covid mai változatai nagyon különböznek attól, ami a járvány kezdetekor volt. A megbetegedett emberek már ritkábban kerülnek kórházba és a halálos esetek is nagyon elenyészőek, lényegében nem is hallani már ilyenről.

Az orvos jegyzeteket készít a Covid-járvány idején / Fotó: Connect Images via AFP / A kép illusztráció

A Covid–19 leggyakoribb keringő változatai sokat változtak, még az elmúlt hónapokban is. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint jelenleg a „FLiRT” variánsok és származékaik alkotják a vírus eseteinek többségét. Magyarországot is elérte a koronavírus új variánsa – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásából. 

Milyen most elkapni egy Covid-fertőzést, és melyek a főbb tünetek?

A hírek alapján tehát a vírus jelenléte még mindig meglehetősen erős, ezért hogy legalább tudatában legyünk annak, hogy bárki megbetegedhet. A mostani vírusvariánsok közül a „FLiRT” változatok adják a megbetegedési esetek többségét a CDC adatai szerint. 

Még a FLiRT-változatok is kifejlesztettek egyéb leágazásokat, és így az is az mondható, hogy ezen változatok a leggyakoribbak, amelyek jelenleg betegségeket okoznak.

A a tünetek pedig a következők:

Láz vagy hidegrázás

  • Köhögés
  • Légszomj vagy légzési nehézség
  • Fáradtság
  • Izom- vagy testfájdalmak
  • Fejfájás
  • Új íz- vagy szagvesztés
  • Torokfájás
  • Orrdugulás vagy orrfolyás
  • Hányinger vagy hányás
  • Hasmenés

„A Covid tünetei általában ugyanolyan spektrummal rendelkeznek, mint mindig, kivéve a mára már ritkábban jelentett íz- és szaglásvesztést” – mondta Amesh Adalja orvos, a fertőző betegségek szakértője és a Johns Hopkins Center kutatója. Mivel azonban sok ember volt kitéve a vírusnak, vagy beoltották őket ellene, a legtöbben a betegség enyhébb lemenetelét tapasztalják, mint a járvány kezdetén.

Míg sokan jelenleg úgy írják le a Covidot, mint „megfázásszerű” betegséget, az orvosok szerint ez nem teljesen pontos. „Általában még mindig rosszabb, mint a „megfázás”, amelynek általában nincsenek szerteágazó tünetei” – mondták az orvosok a Prevetion.com szakportálnak. A fejfájás és a fáradtság is gyakoribb manapság, de a gyomor-bél rendszeri problémák, például a hasmenés vagy a hányás ritkábban fordulnak elő.

Kiemelték, hogy ettől függetlenül néhány ember még mindig súlyosan megbetegszik a Covid miatt, és belehal a vírusba. Ők általában a veszélyeztetett betegek közé tartoznak, beleértve azokat, akik nagyon fiatalok vagy idősek, illetve akik immunhiányosak, terhesek vagy tüdőbetegségben szenvednek.

Hányásos, hasmenéses tünetei voltak? Nem calicivírus okozta – ez az orvos válasza

Mindenkit meglepő információról számolt be Facebook-oldalán Mangó Gabriella háziorvos. A most terjedő, sokak által calicivírus-fertőzésnek nevezett hányásos, hasmenéses betegséget az újfajta koronavírus okozza, amely némileg eltérő panaszokat idéz elő, mint a korábbi variánsok.  A Covid egy új variánsa érte el hazánkat, az iskolakezdés óta pedig végigsöpör az országon. A vírusnak ezen változata ellen még nincs elérhető vakcina Magyarországon.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.